1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. През 2012-та се навършват 50 години от създаването на Общата селскостопанска политика

През 2012-та се навършват 50 години от създаването на Общата селскостопанска политика

Предстоят преговори за промени, които да доведат до засилване на икономическата конкуренция в земеделието

През 2012-та се навършват 50 години от създаването на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Тази политика е в основата на европейската интеграция, разказват от Европейската комисия.

От 1962 година благодарение на ОСП европейците се радват на сигурност на доставките на хранителни продукти. За всички тези години политиката си остава основна рамка на ЕС и голяма част от публичните разходи на европейския бюджет се насочват именно към ОСП.

Статистическите данни показват, че ОСП носи ръст на икономическата стойност, на търговията, а в същото време позволява разходите за храна на европейските семейства да намалеят. Историческата справка показва няколко по-важни дати в развитието на общата политика в областта на селското стопанство. През 1962 година е приета ОСП и започва нейното действие в подкрепа на фермерите и гражданите в ЕС, отбелязва inews.bg.

През 1984 година влизат в сила млечните квоти, което е специфична мярка в опит да се "настрои" производството на мляко към нуждите на пазара. Осем години по-късно ОСП прави рязък завой и от поддръжката на пазарите се ориентира към поддръжката на производителите. Подкрепата на цените е заменена от директните помощи и плащания. Това подобрява качеството на храните, защитава традициите и се грижи за доброто състояние на околната среда.

През 2003 година вече се къса връзката между субсидиите и производството – производителите вече са пазарно ориентирани, те трябва да спазват множество изисквания в областта на околната среда, грижата към животните и стандарти в областта на храните. В годините до 2007 година хората, които се занимават със селско стопанство в ЕС, се удвояват, като една от причините е и увеличаването на броя на страните, членуващи в общността.

2012 година също ще стане една от важните дати в историята на ОСП. През тази година ще започнат тежки преговори за промени, които да доведат до засилване на икономическата и екологичната конкуренция в областта на селското стопанство. Цел е и внедряване на иновации, борбата с климатичните промени и увеличаването на заетостта в селските региони.

А за 50 години стойността на селскостопанската продукция, изчислена в реални цени, расте от 20 млрд. евро до очаквани 350 млрд. евро през 2012 година. Разбира се, този ръст не е толкова необичаен, като се има предвид, че през 1962 година общността обхваща само шест държави, а през тази година броят им вече е 27. Заетите в селското стопанство от 6,5 млн. души вече са 13,7 млн., а площите от 69 млн. хектара достигат 172 млн. хектара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.