1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Силен интерес за проекти по ПРСР в сферата на здравеопазването и здравните услуги в селата

Силен интерес за проекти по ПРСР в сферата на здравеопазването и здравните услуги в селата

Към момента един лекар в селските райони обслужва около 516 души

 

Асоциация на българските села отчита изненадващо силен интерес от страна на инициативни хора и фирми в селата към реализацията на проекти в рамките на новата Програма за развитие на селските райони до 2020г., които са насочени към здравеопазването и здравните услуги в селата.

Основните запитвания са за създаване на лекарски и зъболекарски кабинети, зъботехнически лаборатории, мобилни лекарски кабинети и лаборатории за извършване на медицински изследвания и прегледи. Налице са също инициативи за създаване на хосписи и специализирани лечебни заведения.

По данни на АБС около 50% от социалната инфраструктура в селата, вкл. и тази за здравни услуги, е в лошо състояние и има нужда от модернизация. Лошото състояние на инфраструктурата влошава качеството на услугите за местното население, което води до миграция, особено на младото и активно население на селските райони и затруднява интеграцията на уязвими групи, включително деца, застрашени от бедност, роми и хора с увреждания и самотни възрастни хора. В този контекст АБС настоява за повече публична информация и разяснения за възможностите за реализацията на проекти в сферата на здравеопазването в селата, както по ПРСР, така и по другите оперативни европейски програми покриващи темата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.