1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Споразумението за новата ОСП е в задънена улица

Споразумението за новата ОСП е в задънена улица

В момента държавите членки са разделени за размера на евросредставата за следващия седемгодишен период

Земеделските министри на Европейския съюз се оплакаха от задънената улица, в която се намира решението за бюджета за следващия период, и предупредиха, че съществува риск заради това и планираните реформи за "зелени" фермери да бъдат забавени плащанията след 2014 г., предаде агенция "Франс прес".

"Почти сигурно е, че няма да можем да приложим (реформата) от 1 януари 2014 г.", заяви британският заместник-министър Джим Пейс. По време на неофициалните разговори на земеделските министри в Дания той обясни, че споразумение за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) не може да бъде постигнато преди да бъде ясен общият бюджет за периода 2014-2020 г., което по думите му означава едва следващата година.

Европейската комисия предложи реформа в ОСП, която предвижда част от средствата да се дават на фермери, които изпълняват "зелени" цели при дейността си. За да стане реалност тази реформа, тя трябва да мине по целия административен ред в ЕС, както и да е ясно колко средства ще са необходими за изпълнението ѝ.

В момента обаче държавите членки са разделени за размера на евросредставата за следващия седемгодишен период, като големите вносители, които правят съкращение у дома, за да се справят с рецесията, настояват и за бюджетни икономии на европейско ниво, пише "Дневник".

В същото време новите еврочленки, водени от икономически стабилната Полша, настояват бюджетът на ЕС да бъде голям, за да се помогне за по-бързото възстановяване на европейската икономика, чрез различни проекти, финансирани от ЕС.

Бюджетът, предвиден за селскостопанската политика, пък е с най-голям дял от общите евросредства, като държави като Франция се борят той да запази размера си.

Ирландският министър на земеделието Саймън Ковъни, чиято страна ще председателства ЕС от 1 януари 2013 г., заяви, че Дъблин вече обмисля специална среща на върха на ЕС по проблема. Според датския министър Мете Герсков мнозинството от колегите ѝ са съгласни със "зелените" цели. "Дискусията е не ако, а как да се приложат те", обясни тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.