1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Стартира проектът по подводна археология в Черно море

Стартира проектът по подводна археология в Черно море

Районът като цяло е от основно значение за историята на човешкото развитие

Стартира проектът по подводна археология в Черно море (Black Sea M.A.P) - един от най-големите интердисциплинарни морски археологически проекти, предприемани някога. Това е първото голямо проучване на Черно море и първият път, когато българската акватория се проучва в толкова голям мащаб с цел да се картира подводното културно наследство на България и да се опише праисторическото и историческото антропологическо въздействие върху околната среда в региона.

Черно море се определя като една от най-добрите подводни лаборатории в света заради своите аноксични води, в които  артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга морска среда. Районът като цяло е от основно значение за историята на човешкото развитие и за разселването на праисторическите хора от Ранния палеолит насам. Целта на проекта е да се проучи подробно българската акватория на Черно море и да се хвърли светлина върху периода от ранната праистория до късното пост-средновековие и/или да се намерят потънали кораби с историческо значение от по-нови времена. Проектът има и потенциал да отговори на едни от най-големите въпроси в археологията: как и кога Черно море се свързва със Средиземно море и световните океани, съответно, и как това е повлияло върху развитието на крайбрежните популации. Тригодишният проект, който се финансира от Фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation), която заедно с Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания) и Центъра за подводна археология и Националния археологически институт с музей при БАН (България), Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология към Университета Södertörn (Швеция) и Гръцкия център за морски изследвания, ще работят съвместно, провеждайки интердисциплинарните проучвания.

Професор Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и директор на изследването, коментира: „Ние сме развълнувани не само от перспективата какви данни могат да бъдат събрани в този задълбочен, тригодишен проект, но също така очакваме с голямо нетърпение да работим заедно с нашите научни партньори от Университета на Саутхамптън и от другите международни институти. Работата в сътрудничество предоставя безпрецедентна възможност да се приложат иновативни археологически изследователски технологии, които ще бъдат много полезни за българската подводна археология. Проектът ще обогати познанията ни за историята на региона на Черно море и ще ни помогне да разберем как е реагирала човешката цивилизация на измененията на климата.“

Съвместният проект ще събере на борда на изследователския кораб учени от всички авторитетни научни организации, които ще работят заедно за провеждане на проучването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.