1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Великобритания сади фиданки по бреговете на реките

Великобритания сади фиданки по бреговете на реките

Създавайки нови местообитания, младите гори ще допринесат и за развитието на биоразнообразието

Мащабна програма за залесяване започва в Англия. Нови дървета ще бъдат засадени най-вече по речните брегове, за да се подобри качеството на водите, да се укрепят дигите и да се подкрепи развитието на биологичното разнообразие.
 
От лондонското министерство на земеделието и околната среда съобщават, че до март 2025 година в крайречните региони ще бъдат създадени нови гори на обща площ от 3100 хектара.
 
Засаждането на фиданки в близост до речните корита и техният естествен растеж ще помогне за опазването на чистотата на водите, задържайки изтичането на вредни вещества в реките, изтъкват от ведомството. Освен това корените на дърветата ще заздравят почвата, ще забавят течението и така ще намалят риска от наводнения. Създавайки нови местообитания, младите гори ще допринесат и за развитието на биоразнообразието.
 
Според статистиката в Англия има над 240 000 километра реки и потоци. С проекта за залесяване министерството се надява да създаде естествена мрежа от хабитати, която да обхване цялата страна. Фермерите и собствениците на земи, граничещи с реките, могат да кандидатстват за финансова помощ, ако се включат в начинанието. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.