1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вижте чудесата на земеделската техника на „EIMA” в Болоня

Вижте чудесата на земеделската техника на „EIMA” в Болоня

Само тази седмица в АГРОФОРУМ

Едно от събитията, което предизвика голяма интерес от страна на земеделския бранш у нас, беше 16-ото издание на Националния аграрен семинар с организатор „Добрички панаир”. Освен че беше посетен от много гости, тази година за първи път всички лекции и презентации бяха излъчени онлайн в интернет портала АГРО.БГ. Така още близо 750 човека успяха да присъстват макар и виртуално на събитието. Какво съобщи зам.-министър Боянова по време на семинара и коя беше най-горещата тема, която дискутираха участниците в събитието – гледайте тази седмица само в предаването за селско стопанство АГРОФОРУМ.

Ще ви срещнем и с двамата земеделци, които „Добрички панаир” награди със званията „Земеделска кооперация на годината” и „Агробизнесмен на годината”. Васил Василев и Николай Димов разказват за добрите си мениджърски решения, заради които тази година получиха престижните отличия. „Лимагрейн България ” им подари по една торба семена за пролетници, за да се похвалят с още по-успешни резултати следващата година.

И като стана въпрос за царевица и слънчоглед, знаете, че на нашия пазар има огромно разнообразие от хибриди. Какво обаче е мястото на румънската селекция и с какво нейните достижения ще направят нашите зърнопроизводители конкурентоспособни, ще разберете само от АФ.

Друг акцент в предаването тази седмица е провеждането на първото за страната ни специализирано изложение за биологични храни „Био и еко експо”, на което медиен партньор на събитието беше списание „АгроКомпас”. Биопродуктите са свързани със здраве, много здраве, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването му. На изложението бяха показани здравословни храни, напитки, хранителни добавки, козметика, продукти за земеделието. Сред огромното разнообразие се спираме на щанд, отрупан с биологичен мед, където ни посреща един от най-известните биологични пчелари у нас – Димо Димов.

Той ни обяснява, че на външен вид биологичният мед не се различава от конвенционалния, но пък трябва да сме абсолютно сигурни, че този продукт по никакъв начин няма да окаже вредно въздействие върху здравето ни.

Много често се получава така, че хората желаят да си закупят биопродукти, но високите цени в магазините ги отблъскват или ги карат да пазаруват по-ограничено. Решението вече е намерено чрез съвместната инициатива на Българска асоциация Биопродукти и фондация „Заедно”. Какво е то – ще видите тази седмица в АГРОФОРУМ.

Ще ви представим още едно изложение. Само че в Италия, и по-точно в Болоня, който е един от най-богатите италиански градове с високо качество на живот. Но може би се досещате, че не това е темата на репортажа ни. Нашият екип беше там, защото не искахме да пропуснем да ви покажем най-големите световни иновации в областта на земеделската техника. А те привлякоха общо 166 400 посетители от целия свят, което е своеобразен рекорд за изложението „Ейма”. Близо 1600 фирми се конкурираха за вниманието на фермерите, като представиха най-добрите си продукти, в които са вложени огромни инвестиции и многогодишни изследвания. А както знаете, точно чрез конкуренцията и чрез стремежа да надминеш другите, се раждат и най-добрите решения. А те наистина можеха да се видят на огромните, лъскави щандове, откъдето привлекателните с визия и технически характеристики общо 25 хиляди еспоната приканваха да бъдат подробно разгледани от любопитните и изпълнени с нови очаквания фермери. От „Ню Холанд” изненадаха гостите със своя F480 в ретро-стил. Ще видите и как италианската компания „Антонио Караро” отпразнува 100-годишния си юбилей и то в присъствието на Мис Италия 2010. Само в предаването АГРОФОРУМ ще научите кои машини бяха увенчани с призовете „Трактор на годината 2011” и „Златен трактор за дизайн”.

Не си мислете, че с лъскавите машини, които ви показваме на „Ейма”, могат да работят само западните фермери. Бъдете сигурни, че иновациите в най-скоро време ще зарадват и българските земеделци. Това обещаха представители на българския бизнес с агротехника, които срещнахме по време на престижното изложение.

Още в началото на предаването ще ви срещнем с новия агробизнесмен на България за 2010 г. – инж. Нецо Минев, който се занимава с внос на агротехника и със зърнопроизводство. С какво той допринася за модернизирането на българското земеделие – ще разберете от него самия и от един от дългогодишните му партньори.

Новият агробизнесмен на България Нецо Минев подчерта необходимостта от подновяването на агропарка на българските земеделски производители, защото старите машини генерират много разходи и с тях не може навреме да се изпълнят агротехническите дейности. Оказва се, че в момента темпът на обновление на агротехниката у нас е между 2,5–3%, което е крайно недостатъчно. Директорът на Контролно-техническата инспекция към МЗХ ще изнесе данни за наличните трактори и зърнокомбайни. Неговата теза, която се подкрепя и от земеделските производители е, че за да бъде конкурентно нашето земеделие, е необходимо да разполага с нови, модерни машини. Именно затова сме ви подготвили специално агрошоу, в което ще дефилират едни от най-известните световни марки.

В предаването ще видите и репортаж, свързан с производството, преработката и реализацията на биологични плодове и зеленчуци. Именно на тази тема е посветен приключилият наскоро Туининг-лайт проект, който е реализиран със средства от предприсъединителните фондове на ЕС. Благодарение на него България учи полезен опит от Италия, която е една от най-развитите страни по отношение на биологичното производство. Какви добри практики можем да научим от италианците – ще разберете от предаването АГРОФОРУМ тази седмица.

Както знаете, в световен мащаб оризът е перспективна култура. Дали това важи и за България и какви са трудностите при нейното отглеждане, разказва арендаторът Георги Георгиев от старозагорското село Землен. Нашият екип гостува при него в момент, когато протичаше едно от най-важните мероприятия – прибирането на ориза. Тази година ще бъде ли печеливша за производителя и кои са неговите първи помощници в отглеждането на капризната култура – ще видите само в АГРОФОРУМ.

Вижте видео анонс на предаването ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.