1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделското министерство изостава с подготовката за новия програмен период на финансиране от ЕС

Земеделското министерство изостава с подготовката за новия програмен период на финансиране от ЕС

След 2014 г. субсидиите ще се плащат по нова схема, която изисква сериозни промени в софтуерите на разплащателните агенции

Земеделското министерство изостава с подготовката за новия програмен период на финансиране от ЕС - от 2014 до 2020 г., когато в селското стопанство се очаква да влязат 8.9 млрд. евро. Въпреки че в Брюксел все още не са изяснени всички въпроси по финансирането, е ясно, че земеделците ще бъдат подпомагани по нов начин от 2014 г., а България изостава с подготовката за това, съобщава "Капитал Daily".

В същото време в други страни от ЕС тече подготовка и дори тестване на софтуера за новите регистри, на базата на които ще се изплащат субсидиите. От земеделското министерство съобщиха, че в момента има създадена работна група, "която има задача да анализира предложенията, свързани с бъдещето на Общата селскостопанска политика" и "да подготви предложения за необходимите изменения във връзка с прилагането й".

В момента освен действието на програмата за развитие на селските райони фермерите кандидатстват и получават директни субсидии всяка година за обема, обработвани от тях площи. След 2014 г. земеделските субсидии ще се плащат по нова схема, при която се изисква директни субсидии да са получавани и през 2011 г. Това е свързано и с други детайли, които все още не са изяснени. За регистрирани след 2011 г. производители ще има друга схема за субсидии.

Новият начин на подпомагане обаче изисква сериозни промени в софтуерите на разплащателните агенции и създаване на нов регистър, както и промени в закони и наредби. Очаква се пълна яснота по реформите в селскостопанския сектор да има през март, но това не означава, че трябва да се чака дотогава за подготовка.

През следващия програмен период се очаква парите за директни плащания за земеделските производители да се увеличат от близо 3.4 млрд. евро в настоящия до около 5.5 млрд. евро. Според предложението на ЕК по програмите за развитие на селските райони във всички държави членки трябва да бъдат разпределени 91 млрд. евро. В настоящия период за България са заложени 3.2 млрд. евро, като от земеделското министерство съобщиха, че няма да бъде допуснато да бъдат получени по-малко от тези средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.