1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Космическите технологии стават все по-необходими на земеделието

Космическите технологии стават все по-необходими на земеделието

доц. Лъчезар Филчев, Институт за космически изследвания и технологии

Как може всеки стопанин да се възползва от технологичния напредък и какви възможности предоставя разказва доцент Лъчезар Филчев от Институт за космически изследвания и технологии

Космическите технологии стават все по-значими за земеделието. Как може всеки стопанин да се възползва от технологичния напредък и какви възможности предоставя разказва доцент Лъчезар Филчев от Институт за космически изследвания и технологии:

"Ползите са директни тъй като от 2018 година имаме една регулация, която ЕК издаде във връзка с използването на данни от наблюдението на Земята за мониторинг на земеделските площи във връзка с прилагането на ОСП. Знаете, че за земеделския производител е много важно състоянието на полето, по какъв начин изглеждат посевите, дали да унищожи един посев и да направи нов, всичко това е свързано с икономически загуби. Има голяма зависимост от агрометеорологичните фактори и на тази основа спътниковите данни предоставят почти в реално време информация за състоянието на полетата."
За земеделските производители е важно да знаят как могат да имат достъп до тази информация. Данните по програмата Коперник са напълно безплатни. Редица компании предлагат услуга, която се състои в обработка на тези данни. 5 спътника предоставят тази информация като тя стига до нас за 3 до 5 дни.

доц. Лъчезар Филчев:
"Специално ние започнахме да работим по-близо с български компании от последните няколко години. Наложи ни се да си сътрудничим по един проект за разработка на мобилно приложение за мониторинг на земеделските земи по отношение на прилагане на директивата на ЕК за ОСП. Имаме система, която вече работи при нас инсталирана и съвсем скоро ще започнем обучението на българска компания, която работи в областта и на експерти от МЗХГ."

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.