1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Лесотехническият университет чества 100 години висше ветеринарномедицинско образование у нас

Лесотехническият университет чества 100 години висше ветеринарномедицинско образование у нас

Доц. Красимира Генова, декан на Факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет



Доц. Красимира Генова, декан на Факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет: 100 години са само началото

100 години висше ветеринарномедицинско образование у нас тържествено отбеляза Лесотехническият университет в присъствието на официални гости -представители на държавната администрация у нас, учени от Северна Македония, Турция и Румъния.

 

Престиж, признание, амбиции

Какво са 100 години, попита в поздравителното си слово доц. д-р двм Красимира Генова, декан на Факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет. „Сто години са повече от един човешки живот. Период, в който много неща могат да се променят - държавно устройство, технологии, мода, но духът и жаждата на хората към знания са непроменени - надеждни, стабилни и в същото време продължават да се развиват и усъвършенстват, отговаряйки на предизвикателствата на съвремието. Затова можем да кажем 100 години са само началото. Юбилеят е ден за размисъл да напомним на съвременниците какво е било, да отдадем заслужена признателност на онези преди нас, които не жалейки сили и време поставиха основите на нашата професия и образование. Всяка професия има своята история, нека погледнем назад във времето, за да не повтаряме факти, а за да осъзнаем, че миналото е неизбежен процес от развитието и че има силата да гради и определя бъдещето на цели поколения ветеринарномедицински специалисти“, каза в заключение доц. д-р двм Красимира Генова.

 

Ivan-iliev-ltu

Проф. д.н. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет

В допълнение на това ректорът на Лесотехническия университет чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев се обърна към колегите си с думите: „Празникът е с особено значение, паметно събитие в историята, защото всички вие допринасяте за развитието на ветеринарномедицинското образование. 100 години е една зряла и достойна за уважение възраст, която е израз на многостранната изследователска и практическа работа и на Факултета по ветеринарна медицина на Лесотехническия университет. Тя е израз на непрекъсната творческа инициатива, стъпила на дълбок професионализъм и натрупан авторитет. През последните три десетилетия от тези 100 години факултетът се превърна в научноизследователски образователен център, който прилагайки най-добрите образователни практики, направи значим принос в обучението на висококвалифицирани ветеринарномедицински специалисти. Несъмнено Ветеринарномедицинският факултет е наследник на най-добрите традиции, които са в основата за формиране на талантливи преподаватели и научни работници, на знаещи и можещи студенти.“

„100 години са респект и почит към тези, които са положили основите и са развили висшето ветеринарномедицинско образование. Наша отговорност е да устоим на всички предизвикателства на съвремието и да се опитваме да предадем на бъдещите поколения постигнатото до тук, но и да им дадем възможност за развитие. Сега работим по редица международни и европейски проекти. Предстои скоро да отворим нова университетска ветеринарна клиника за дребни животни. Съсредоточили сме много усилия в оборудването й със съвременна техника, за да създадем истински адекватни условия за обучение на студентите, да се сблъскат с практиката и да са добре подготвени в професията си. Ветеринарната медицина е една посока с много възможности за развитие и трябва да положим усилия да превърнем университетите в референтни центрове за решаване на всички проблеми, които възникват в практиката. Пожелавам на всички студенти, на своите колеги преди всичко здраве, за да имаме сили да изпълним всичко това, което имаме като идеи и мечти. Пожелавам всеки да намери своето място във ветеринарната практика“, каза доц. д-р двм Калин Христов, заместник-декан по учебна дейност във Факултета по ветеринарна медицина.

 

„Профилактиката, лечението и здравеопазването на животните са важни за нашето общество. Затова е необходимо академичната общност в България да продължава да развива специалността, съобразно съвременните тенденции.“ С тези думи заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков се обърна към преподаватели и студенти от Факултета по ветеринарна медицина. По думите му събитието е доказателство не само за традициите, които академичната общност на университета съхранява, но и за високото ниво на образователната и научна репутация. „Това е празник, който е важен и за мен, защото както мнозина от Вас знаят – аз също съм избрал тази сфера за моето професионално развитие”, каза доц. Неделков, като допълни, че ветеринарномедицинското образование е негова кауза. В заключение аграрният заместник-министър пожела нови успехи и професионално развитие. „Бъдете уверени, че с авторитета и опита си ще продължавате да вдъхновявате все повече млади хора, които да избират ветеринарномедицинската специалност в нашата страна като място за своята бъдеща реализация”, пожела на преподавателите доц. Неделков.
krum-nedelkov

Доц. Крум Неделков, заместник-министър на земеделието

Преди 100 години

В продължение на векове човекът е безпомощен в борбата срещу болестите, някои от които се разпространяват на големи територии и се превръщат в истински национални бедствия. Развитието на ветеринарната медицина започва преди 3 000 години преди новата ера в Месопотамия и минава през различни етапи. Началото е свързано с лечение на опитомените от хората животни. Древните гърци и римляни първи описват своите познания с животните и мерките за борба с болестите. Векове са нужни на ветеринарната медицина да се развие и обособи като самостоятелен клон на знанието.

До Освобождението от турско робство в България няма квалифицирани ветеринарни специалисти. Започва освободителната война, конете в армията надхвърлят 300 хиляди, а броят на говедата и воловете е два пъти повече. На фронта работят ветеринарни лекари с различна националност. Много от тях се връщат след Освобождението у нас и поставят основите на българската ветеринарна служба. Това са Иван Нейман, Иван Вознесенски, Ото Калнинг. Лудвиг Тимофеевич. Тогава все още няма ветеринарномедицински училища у нас. Младежи изучават ветеринарна медицина като стипендианти във Франция, Германия, Италия, Австрия, Русия. Те са и първите, които поставят въпроса за нуждата от ветеринарно училище в България. Идеята е прегърната от министъра на земеделието Иван Гешов и по негово настояване Деветото обикновено народно събрание (IX ОНС) на Княжество България приема решение за откриване на народно ветеринарно училище. Откриването му е епохално събитие, но допълнението на Закона за коневъдство не се приема и училище не се открива. Едва през 1921 г. със Закона за народното просвещение продължителните усилия и надежди намират израз в решението за откриване на висш ветеринарномедицински факултет към Софийския университет. 11 май 1923. Летоброенето започва с избор на редовен факултетен съвет.

 

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.