1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В Аграрен Университет- Пловдив се проведе национална кръгла маса на тема „Устойчив винен туризъм в контекста на зелената сделка”

В Аграрен Университет- Пловдив се проведе национална кръгла маса на тема „Устойчив винен туризъм в контекста на зелената сделка”

Събитието откриха ректорът на Аграрен университет проф. Христина Янчева и всички заместник-ректори, които поздравиха участниците, благодариха за големия интерес и подчертаха значимостта на такъв вид срещи между научните среди, институциите и бизнеса. Във видео обръщение Председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров поздрави присъстващите и им пожела ползотворна дискусия.

Кръглата маса събра на едно място учени, представители на държавата и бизнеса, за да се представят резултатите от научната дейност на университетите и да се сподели опит във всички аспекти на устойчивите практики за развитие на винения туризъм.

Обсъжданите теми бяха свързани с представяне на практики и полезни модели за развитие на винения туризъм в България, стратегията „От фермата до трапезата“, винения туризъм и местната култура, маркетинг и дигитализация,  предизикателствата на бизнесите в сектора.

Кръглата маса събра на едно място рекорден брой преподаватели от Аграрен университет, ПУ „Паисий Хилендарски, УХТ-Пловдив, Икономически университет- Варна, Университет "Проф. д-р Асен Златаров"- Бургас, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, УНСС, всички обединени от изследванията си върху туризма в България. Събитието уважиха и представители на Тракийски туристически район, Съвет по туризъм- Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното, туристически камари, европейски консултанти, туроператори и екскурзоводи, заети във винения туризъм и винени специалисти.

След дискусията, участниците в срещата продължиха с винен тур в учебно-експерименталната винарска изба на Аграрен университет в Брестник и оцениха високо достойнствата и уникалността на дегустираните вина. Денят приключи с винен куиз, като отборите получиха сертификати за успешно представяне. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.