1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Във Варна се провежда Международна конференция по морски науки и технологии „Черно море 2010”

Във Варна се провежда Международна конференция по морски науки и технологии „Черно море 2010”

България е член на Междуправителствената океанографска комисия към ЮНЕСКО от 1969 г.

X Международна конференция по морски науки и технологии „Черно море 2010” се провежда във Варна. Конференцията е посветена на 50-годишнината от създаването на Междуправителствената океанографска комисия към ЮНЕСКО, в която комисия България е член от 1969 година.

По думи на Йордан Славов гл. секретар на научно-техническите съюзи във Варна, организатор на мероприятието е именно този съюз, заедно с учредената през 2009 година Асоциация по корабостроене и кораборемонт. Основните теми на форума, в който има значително международно участие, са корабостроене и кораборемонт, корабна хидродинамика, морски инженеринг и океанология.

Тази година специалистите ще обърнат сериозно внимание и на възможностите за развитие на възобновяемите енергийни морски източници и по традиция ще бъде включено направлението морска безопасност и опазване на околната среда. Славов подчерта, че тази година форумът е посетен от много чуждестранни специалисти и посочи, че в сборника на конференцията от 65 публикувани доклада – 32 са на учени от чужбина, а останалите са на български учени.

Специалистът заяви, че сборника, който се издава на конференцията, наскоро е получил и т.нар. ISSN код, което придава още по-голяма тежест на публикуваните вътре материали. По отношение на международното участие Славов заяви, че най-много са учените от Румъния, главно от университета в Галац, Морската академия в Констанца. Тази година има силно участие от Украйна, от морското инженерно бюро в Одеса. Има участници от Гърция, Кипър, Египет, Хърватска и Португалия. По отношение на Междуправителствената океанографска комисия към ЮНЕСКО той заяви, че България взима дейно участие. Основната цел на комисията е координиране и международно сътрудничество при морските изследвания, наблюдение на морската среда, намаляване риска при бедствия и обучения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.