1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 15 малки кресливи орли излетяха от наблюдаваните територии през 2018 г.

15 малки кресливи орли излетяха от наблюдаваните територии през 2018 г.

Снимка:

БДЗП проведе мониторинг на 40-те моделно избрани територии

Екип на БДЗП проведе мониторинг на 40-те моделно избрани територии, заети от двойки на малки кресливи орли. За тридесет от наблюдаваните гнезда e установено, че са активни. В останалите 10 територии двойките са регистрирани в територията, но не обитават старите си гнезда, като най-вероятно са се преместили или не са пристъпили към размножаване.

От известните 30 активни гнезда, мътене е регистрирано при 21 двойки. Излетелите малки са 15, което прави среден гнездови успех от 0,71 малки на мътеща двойка. При шест двойки е регистрирано изоставяне на яйцата, като в единия случай това е поради безпокойство от страна на дейности, свързани с профилактика на високоволтова електропреносна мрежа. Останалите 5 двойки са изоставили мътилата си поради неизвестни причини.

В две гнезда – в защитени зони „Сакар“ и „Дервентски възвишения“ са поставени фотокапани за заснемане биологията и екологията на вида. Продължава събирането и определянето на хранителните остатъци от активните гнезда. През зимния период ще се проверят двойките, преместили своите гнезда за евентуално откриване на новите.

Мониторингът се провежда в рамките на проект „Горите на орела“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.