1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1/5 от безгръбначните същества в света са застрашени от изчезване

1/5 от безгръбначните същества в света са застрашени от изчезване

Това сочат резултатите от ново проучване

Жизненоважни за човека задачи, извършвани от малки “инженери” като земните червеи, които рециклират отпадъците, и пчелите, които опрашват културите, са под заплаха, тъй като 1/5 от безгръбначните същества в света са застрашени от изчезване, сочи ново проучване.

Увеличаването на човешката популация оказва все по-силен натиск върху “безгръбначните същества, които управляват света”, включително охлюви, паяци, медузи, омари, корали и буболечки като бръмбари и пеперуди.

“Едно от всеки пет безгръбначни същества са застрашени от изчезване”, обобщи Бен Колън от Зоологическото дружество в Лондон (ZSL) относно 87-те страници доклад, изготвен съвместно с Международния съюз за опазване на природата.

“Безгръбначните са инженерите на еко системата. Те произвеждат много неща, на които хората разчитат, и ги произвеждат абсолютно безплатно”. В доклада се казва, че безгръбначните животни – същества, които нямат вътрешен скелет – са изправени пред загуба на местообитанията си, замърсяване, свръхексплоатация и изменение на климата.

“Услугите”, които те предоставят – подпомагайки хората, чиито нарастващ брой застрашава тяхното оцеляване – включват пречистване на водата, опрашване, рециклиране на отпадъци, поддържане на почвите продуктивни. Стойността само на опрашването на културите чрез насекоми се изчислява на 153 млрд. евро годишно, според доклада.

Проучване от 1997 г. оцени световната икономическа стойност на биологичното разнообразие на почвите – благодарение на същества, често презирани, като червеите, дървениците и и бръмбарите – на 1,5 трилиона долара годишно, пише greentech.bg.

Целия материал за застрашените от изчезване безгръбначни същества четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.