1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 15 регионални инспекции по околната среда и водите кандидатстват за общо 20 млн. лв.

15 регионални инспекции по околната среда и водите кандидатстват за общо 20 млн. лв.

В МОСВ са подадени нови 29 проекта за опазване на биологичното разнообразие

Нови 29 проекта за опазване на биологичното разнообразие със средства от Оперативна програма „Околна среда” са подадени за оценка в МОСВ. Общата им стойност е 161.5 млн. лв.

15 регионални инспекции по околната среда и водите (Варна, Стара Загора, Шумен, Враца, Перник, София, Бургас, Монтана, Смолян, Велико Търново, Пловдив, Хасково, Русе, Благоевград и Стара Загора) кандидатстват за общо 20 млн. лв., с които ще се актуализират плановете за управление на резервати, ще се маркират граници на защитените територии и ще се провеждат образователни кампании.

Трите национални парка в България – "Централен Балкан", "Пирин" и "Рила" кандидатстват за 115 млн. лв. С тях ще се изпълняват дейности за опазване на ценни популации, видове и местообитания, ще се изпълняват мерките, предвидени в съществуващите планове за управление, ще се актуализират плановете за управление на парковете Пирин и Рила и ще се маркират граници на защитени територии.

Единайсетте природни парка също ще осъществят мерки по опазване и възстановяване на екосистемите, предвидени в техните планове за управление, с цел постигане на благоприятен статус на видовете и местообитанията, предмет на опазване в тях. Стойността на проектите е 47 млн. лв., а предложенията са на дирекциите на природните паркове "Шуменско плато", "Русенски Лом", "Златни пясъци", "Българка", "Рилски манастир", "Беласица", " Странджа", "Витоша", "Сините камъни", "Персина" и "Врачански Балкан".

Дейностите, предвидени в проектите, ще се изпълняват през следващите 3 години и ще имат значителен ефект за опазване на биологичното разнообразие и устойчивото управление на защитените територии, които представляват основен елемент от екологичната мрежа в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.