1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 16 енергийни проекта в африкански страни ще бъдат финансирани от ЕС

16 енергийни проекта в африкански страни ще бъдат финансирани от ЕС

Общата им стойност е 95 милиона евро

16 енергийни проекта за възожбновяема енергия на обща стойност 95 милиона евро ще бъдат финансирани от ЕС по програма за електрификация на бедни селски райони. Очаква се новите проекти да осигурят достъп до енергия за повече от 2 милиона души, пише greentech.bg.

Проектите ще бъдат разположени в девет африкански страни. Те ще са насочени към енергийни предизвикателства в селските райони и са част от програма на ЕС за подобряването на достъпа до съвременни и устойчиви енергийни услуги чрез насърчаване на възобновяемите енергийни източници и мерките за енергийна ефективност на сградите.

ЕС има за цел да разпредели повече от 3 милиарда еро безвъзмездни средства във финансовия период 2014-2020 г. за устойчиви енергийни проекти в около 30 страни, които виждат енергетиката като ключов сектор за развитие. Това ще доведе от своя страна до 15-30 милиарда евро заеми и капиталови инвестиции, като по този начин ще даде възможност за отстраняване на пропуските в проектите за енергийна инфраструктура и за захранване с чиста енергия на фирми, училища, домове и болници.

Чрез механизми за съфинансиране на финансовата подкрепа тези 95 милиона евро се очаква да се превърнат в проекти на стойност над 155 милиона евро. Предвижданията са, че това ще осигури екологично електричество за повече от 2 милиона души в Африка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.