1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 22 март – Световен ден на водата: „По-чиста вода, по-добра работа“

22 март – Световен ден на водата: „По-чиста вода, по-добра работа“

Осигуряването на достъп до прясна вода е от съществено значение за постигане на Целите на устойчивото развитие

Общото събрание на ООН определя 22 март за Световен ден на водата през 1993 г. Всяка година при отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. „По-чиста вода, по-добра работа“ е темата на Световния ден на водата тази година –  ден за честване, ден за промяна, ден за подготовка. Основната идея е да се акцентира как усилията на частния сектор да се впрегнат за осигуряване на  универсален достъп до прясна вода и да се отговори на предизвикателствата, с които работниците се сблъскват в сектори, свързани с управлението на водите.

Осигуряването на достъп до прясна вода е от съществено значение за постигане на Целите на устойчивото развитие. В това време на ограничени ресурси, частния сектор очевидно има все по-важна роля.

На 22 март хората от всяка точка на света показват, че са заинтересовани от проблемите, свързани с водата и имат силата да направят промяна. Те се вдъхновяват от информацията, която имат и я използват, за да предприемат действия за промяна.

През 2016 г. година много от тях ще се фокусират върху силата, която имат водата и професиите, които чрез управлението променят човешкия живот. Почти всички работни места, свързани с водата гарантират безопасната й доставка до всекиго. Днес милиони хора, които работят във водния сектор често са неразпознаваеми и дори не са защитени според основните правила за безопасен труд. Това трябва да се промени.

Инициативи на регионалните структури на МОСВ, посветени на Световния ден на водата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.