1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 51 малки белоглави лешоядчета излетяха в Източните Родопи

51 малки белоглави лешоядчета излетяха в Източните Родопи

Тази година гнездовият успех на популацията е по-нисък в сравнение с предходната

Общо 51 малки лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи. Това е равносметката от редовния мониторинг на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, направен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по-рано през месеца. От дружеството са посетили всички гнездови колонии на вида в Родопите. Припомняме, че 89 са двойките, които загнездиха тази пролет.
 
Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити.
 
„Тази година гнездовият успех на популацията е по-нисък в сравнение с предходната. Вероятната причина са големите и продължителни застудявания през януари и началото на февруари, което съвпада с периода на снасянето на яйцата. Всяка двойка лешояди снася само едно яйце и минусовите температури могат да причинят изстиване и загиване на зародиша още в ранните етапи на развитие.” – коментира Добромир Добрев от БДЗП.
 
Тази година за редките птици се грижи и специална целодневна охрана, разположена на две места в Източните Родопи – в района на Маджарово и язовир Студен кладенец. Целта е да се окаже навременна помощ в районите, където има непосредствена опасност от падане на младите лешояди в във водите на река Арда или язовир Студен кладенец и да се гарантира, че птиците ще излетят успешно и няма да има фатални инциденти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.