1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Асен Личев: Режим на водата няма да има

Асен Личев: Режим на водата няма да има

Има два язовира с нисък обем, които захранват областите Враца, Монтана, Кюстендил и град Дупница

Режим на водата няма да има. Това увери Асен Личев, директор на Oирекция "Управление на водите" в Министерство на околната среда и водите за ТВ 7. Той поясни, че става дума за домакинствата в страната. По повод на публикациите, че язовирите са наполовина празни. Аз бих казал, че са наполовина пълни, коментира Личев.

По думите му режим съществува от 2002 г. Графикът се определя според нуждата от източване на язовири. Това не засяга домакинствата. Може да има ограничение за други цели, категоричен беше Личев. Има два язовира с нисък обем. Те захранват областите Враца, Монтана, Кюстендил и град Дупница. В тези язовири водата е под половината обем, обясни Асен Личев.

Вече има финансиране за изграждане на нови язовири. Не е възможно това да се случи за година-две, но е важно, че има такава инициатива, добави експертът. Той твърди, че основния проблем идва от неправилно разпределените източници.

Продължава да се губи много вода. Освен това и културата е ниска. Населението продължава да счита, че това е божи дар и той ще е вечен, коментира Асен Личев. Прогнозата му е, че цената на водата ще се увеличава, защото ямата от 60% загуби трябва да се запълни. За да се запълни трябват пари и единствения източник е водната услуга, твърди Личев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.