1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е изправена пред санкции заради евродирективата за отпадъците

България е изправена пред санкции заради евродирективата за отпадъците

Европейската комисия е взела това решение по предложение на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник

България и още три държави членки ще бъдат изправени пред Съда на Европейския съюз, който може да им наложи сериозни глоби за това, че не са приложили в срок Рамковата директива за отпадъците. Европейската комисия е взела това решение по предложение на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник, предаде пресслужбата на институцията.

Ако държавите членки не изпълнят задължението си да транспонират законодателството на ЕС в национално законодателство в рамките на поставения срок, Еврокомисията може да поиска от Съда да наложи финансови санкции още при първото сезиране, без да е необходимо второ решение.

Брюксел настоява, че размерът на санкциите срещу България, Унгария, Полша и Словакия вземат предвид сериозността и продължителността на нарушения. Те представляват дневни глоби, които започват да текат от датата на съдебното решение до момента на прилагане на директивата. Това означава, че ако не въведе рамковата директива преди започването на съдебния процес или по време на него, България ще трябва да плаща по 15 220 евро на ден до момента, в който изпълни изискванията на ЕС.

Целта на Рамковата директива за отпадъците е да разграничи икономическия растеж от генерирането на отпадъци и да създаде рамка за обработката на отпадъци. Държавите членки трябваше да я приложат в националното си законодателство до края на декември 2010 г.

През януари 2011 г. Еврокомисията започна наказателна процедура по въпроса срещу 23 страни от ЕС, като в момента само шест случая остават отворени. Освен четирите държави, които отиват на съд, при Белгия и Германия все още тече вторият етап от наказателната процедура.

В България продължават проблемите с балираните преди години отпадъци на София, част от които все още не са обработени и депонирани за съхранение по изисквания от ЕС начин. Това е и една от причините Еврокомисията да налага толкова строги санкции за това, че еврозаконодателството за отпадъците не въведено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.