1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България консумира с 20% повече ресурси, отколкото преди две години

България консумира с 20% повече ресурси, отколкото преди две години

Това констатира докладът "Жива планета 2012" който се изготвя от международната природозащитна организация WWF

България консумира с 20% повече ресурси, отколкото преди две години. Това констатира докладът "Жива планета 2012" който се изготвя от международната природозащитна организация WWF на всеки две години. 

Страната се е изкачила от 59-о на 49-о място в класацията на страните по консумация на ресурси спрямо населението. В България използваме ресурсите така, все едно разполагаме с две планети, изчислява WWF. Това ни прави съпоставими с Унгария, а Румъния и Сърбия потребяват по-малко ресурси от нас.

Двете съседни страни консумират така, сякаш разполагат с 1,5 планети, Европейският съюз - с 2,7, САЩ - с 4 планети, Япония - с 2,35, Русия - с 2,5, а Китай - с 1,2 планети. Светът като цяло използва с 50% повече ресурси от това, което Земята може да произведе, отбелязват още авторите на доклада.

"Ако не променим поведението си, тази цифра ще нарасне бързо. Към 2030 г. дори ресурсите на две планети няма да са ни достатъчни", предупреди генералният директор на WWF Джим Лийп.

Постоянно увеличаващата се нужда от ресурси от страна на нарасналото население на Земята оказва огромен натиск върху биоразнообразието и поставя под заплаха бъдещата сигурност, здраве и благосъстояние на човечеството, подчертават авторите.

Докладът "Жива планета" използва глобален индекс, за да измери промените в състоянието на екосистемите на Земята чрез проследяването на 9000 популации от повече от 2600 вида. Глобалният индекс сочи 30% намаляване на популациите спрямо 1970 г.

Индексът показва също, че тази загуба на биоразнообразие е най-драстична в развиващите се страни. Този факт показва начина, по който те субсидират стандарта на живот в богатите държави, коментират авторите.

Докладът "Жива планета" набелязва пакет от решения, чието прилагане може да обърне отрицателната тенденция и да сведе екологичния отпечатък до възможностите на планетата. Той извежда списък от 16 мерки с висок приоритет. Сред тях са подобряване на потребителското поведение, поставянето на икономическа стойност на природния капитал, създаването на законови рамки, които управляват справедливия достъп на всички хора до храна, вода и енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.