България се включва в инициативата "Часът на Земята"

Събитието е организирано от WWF и се провежда за трета година у нас

България се включва в "Часът на Земята" (Earth Hour) - кауза, която обединява 1/6 от населението на Земята.

Инициативата, организирана от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF), се провежда за трета година у нас, като на 31 март (събота) между 20,30 и 21,30 ч. цели градове в България се очаква да изгасят светлините и да потънат в мрак за 60 минути в името на опазване на околната среда.

Тази година петото издание на "Часът на Земята" е под мотото "Аз правя, ти действаш" и се стреми да покаже, че всеки от нас е в състояние да промени света, в който живее с малки, но постоянни действия.

През 2011 г. 4000 града от 125 страни се включиха в инициативата. От Айфеловата кула в Париж до Забранения град в Пекин стотици прочути сгради в света потънаха в мрак за 60 минути. В София за един час угаснаха светлините на църквите "Св. Ал. Невски", "Св. София", "Св. Неделя", на руската църква "Св. Николай", на паметниците на Цар Освободител и на Васил Левски, на сградата на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", на Археологическия институт на БАН, на сградата на Националната художествена галерия и Народния театър "Иван Вазов".

Започнал през 2007 г. като кампания, в която жители на Сидни угасят осветлението за един час, през 2011 година "Часът на Земята" се превръща в глобално събитие с рекорден брой участници. През 2008 г. световни забележителности, като мостът "Голдън Гейт" в Сан Франциско, Колизеума в Рим, операта в Сидни и билборда на Кока-Кола на Таймс Скуеър в Ню Йорк, потънаха в тъмнина като символи на надеждата.

Днес над 135 държави, 5251 града, сред които 47 български, или повече от 1,8 млрд. души изпращат послание за нуждата от незабавни мерки срещу промените в климата.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.