Български природозащитни организации участваха в конференция за опазването на природата в Грузия

Снимка:

В периода 3-4 октомври 2019 г. представители на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Асоциация на парковете в България и WWF България взеха участие в международна конференция за опазване на природата. Събитието се проведе в гр. Тбилиси, Грузия, в рамките на проект „Млади лидери за опазване на природата“, финансиран по програма Еразъм+ на ЕС и изпълняван в партньорство между БДЗП, Грузинското дружество за защита на дивия свят (SABUKO) и Турското дружество за защита на птиците (Doğa Derneği). Конференцията беше организирана от водещия партньор на проекта – SABUKO. В събитието участваха и представители на Doğa Derneği, на Mладежката глобална организация за опазване на биоразнообразието и природата GYBN, немската организация за международно сътрудничество GIZ, WWF Кавказ и други.

По време на конференцията участниците от БДЗП представиха следните теми:

  • Мониторинг и анализиране на данни за птиците, включително информационната система за събиране и споделяне на орнитологични данни Smart Birds Pro, даваща широки възможности за своевременно и качествено събиране на данни за птици и други животни и растения. По време на представянето за пръв път бе споделено, че от 7 октомври чрез мобилното приложение Smart Birds Pro, ще стане възможно и събирането на данни за заплахи, което ще разшири много обхвата на работата, както и интереса към него от страна на  природолюбители;
  • Фотография в опазването на дивата природа, като важен инструмент за осъществяване на природозащитни дейности;
  • Престъпления срещу  птици и решения – тема, актуална във всички страни, представени на конференцията, доколкото бракониерския лов, ограбването на гнезда, незаконната търговия, отравянето и други посегателства са регистрирани навсякъде. По темата бяха представени заплахите и посегателствата върху египетския лешояд – световно застрашен вид, който се среща и в трите страни. Бе споделен опитът на БДЗП за противодействие срещу отровите в България в рамките на проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, финансиран по програма LIFE.
  • Новите мащабни усилия на БДЗП и ЧЕЗ България, в рамките на проект, финансиран по програма LIFE, за обезопасяване на електропроводи и щъркелови гнезда с цел намаляване смъртността на птиците от електропреносната инфраструктура в Западна България. В следващите години по проекта „Живот за птиците“ се предвижда да бъдат обезопасени над 5400 електрически стълба и над 900 гнезда на бял щъркел.

 Особено интересна дискусия в аудиторията предизвика представената от Ирина Матеева от БДЗП и Мария Качамакова от WWF-България тема за ветропарковете и малките ВЕЦ в България. Подобни тенденции на несъобразено с природата развитие на двата типа възобновяеми източници на енергия се наблюдава и в Грузия, и в Турция, поради което споделеният български опит бе особено ценен за участниците.

Борислава Мирославова от WWF България по време на конференцията разказа за опазването на есетрите в река Дунав. Зорница Стратиева от АПБ пък представи постер с нарушенията на европейското законодателство по българското Черноморие през последните 10 години, където бяха обобщени основните проблеми, както и усилията на Коалицията „За да остане природа в България“ за правоприлагането и за опазването на природата по Черноморието.

В рамките на конференцията бяха засегнати още множество теми, свързани с проучването и опазването на природата, като събиране на данни чрез фотокапани, дистанционни методи за анализ на данни, възстановяване и управление на пасища, природосъборазно земеделие, работа с местни хора и насърчаване на местните общности в опазването на природата, участие на младите хора във вземането на решения в рамките на Конвенцията по биологичното разнообразие и др. По тези теми опитът си споделиха представителите от Грузия, Турция и Германия.

Конференцията за опазване на природата в Грузия беше заключителното събитие на проекта „Млади лидери за опазване на природата“ и на практика беше организирана и водена от  обучените млади хора в рамките на проекта. Всички те са мотивирани да продължат да работят за опазване на природата и вече мислят за следващите си стъпки в тази насока.

 

 

Коментари (5)
MartinVal Добрый день. Подскажите пожалуйста. Есть ли какие-то сервисы по накрутке лайков. Недорогие. По типу этого
тут
09.10.2019 09:28 / Отговор
Annatheog Результаты лечения нас очень радуют

перерывы +во время лечения ленвимой
09.10.2019 09:47 / Отговор
hygiГЁne intime masculine I know this site provides quality based articles or reviews and other data, is there any other website which gives these kinds of information in quality? hygiГЁne intime masculine roma.adparewo.co/map1.php hygiГЁne intime masculine
09.10.2019 09:50 / Отговор
NiKoZeLT777 Если Вы Примете решение купить в магазине САНмебель в Киеве или приобрести в Украине мебель на любой вкус ,
вы можете быть уверенными в высочайшем качестве покупки. Надёжность и долговечность при
сравнительно низкой стоимости уже давно убедили различных покупателей в правильности выбора,
сделанного ими в то время. Останавливая свой выбор именно на нашей мебели, вы будете восхищены
оптимальным соотношением «цена/качество».
А если кто интересуется оборудованием для СТО обратите внимание
оборудование для СТО
тут покупали по недорогой цене и весьма довольны.
Также наш партнер магазин мебели Киев
Купить мебель в киеве украине
09.10.2019 10:52 / Отговор
Павел Зехтинджиев Това изглежда като кампания за пропаганда на безпочвените декларации за вредни въздействия на ветропарковете в Бъгария.
И от коментарите ве чижда една руска лепкава следа.
15.10.2019 16:59 / Отговор

Добави коментар