1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българско училище е сред победителите в инициатива на WWF

Българско училище е сред победителите в инициатива на WWF

Децата, на възраст от 14 до 18 години, спечелиха със своя проект "Зелена зона на колежа"

Ученици от американския колеж "Аркус" във Велико Търново са сред победителите в четвъртото издание на инициативата "Европейски училища за жива планета", която се организира от международната природозащитна организация WWF и фондация "Ерсте".

Това стана ясно на заключителното събитие на инициативата, което се проведе в град Мойечиу, Брашов, съобщиха от WWF. Децата, на възраст от 14 до 18 години, спечелиха със своя проект "Зелена зона на колежа". Той включва засаждане на дръвчета на опожарена горска територия, която се намира в близост до училището. Залесяването е подкрепено с информационна кампания, чиито център е манифест, който се обявява против пожарите причинени от хората, които нанасят огромни щети на българските гори всяка година.

Инициативата "Европейски училища за жива планета" представлява конкурс, на който участниците кандидатстват с проекти на природозащитна тематика. Целта й да насърчи активния подход на младите хора по отношение на опазването на околната среда. Темите, по които работиха участниците са "Дунав – европейската линия на живота" и "Екологичен отпечатък". Наградата предвижда петима ученика от всеки клас-победител да посетят природолюбителски лагер в Румъния през есента на 2012 г.

В състезанието "Европейски училища за жива планета" тази година участваха ученици и учители от 33 класа от девет европейски страни (от нашата страна освен победителите се включиха още деца от Кърджали, Видин и Варна). Проектите им включваха най-разнообразни активности: улични събития и театрални постановки, изложби и кампании от типа "ученици обучават учителите си" и др.

Сред победителите са още три ученически класа от Румъния и Сърбия. Децата от Паланка, окръг Бакау (Румъния) спечелиха с проекта си "Оцвети своя екологичен отпечатък в зелено", чиято идея е намаляване на екологичния отпечатък от храната. Техните активности включваха приготовления на храна с използването на възобновяема енергия, работни семинари, посветени на устойчивото земеделие и др.

Целия материал за четвъртото издание на инициативата "Европейски училища за жива планета" четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.