1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българско училище е сред победителите в инициатива на WWF

Българско училище е сред победителите в инициатива на WWF

Децата, на възраст от 14 до 18 години, спечелиха със своя проект "Зелена зона на колежа"

Ученици от американския колеж "Аркус" във Велико Търново са сред победителите в четвъртото издание на инициативата "Европейски училища за жива планета", която се организира от международната природозащитна организация WWF и фондация "Ерсте".

Това стана ясно на заключителното събитие на инициативата, което се проведе в град Мойечиу, Брашов, съобщиха от WWF. Децата, на възраст от 14 до 18 години, спечелиха със своя проект "Зелена зона на колежа". Той включва засаждане на дръвчета на опожарена горска територия, която се намира в близост до училището. Залесяването е подкрепено с информационна кампания, чиито център е манифест, който се обявява против пожарите причинени от хората, които нанасят огромни щети на българските гори всяка година.

Инициативата "Европейски училища за жива планета" представлява конкурс, на който участниците кандидатстват с проекти на природозащитна тематика. Целта й да насърчи активния подход на младите хора по отношение на опазването на околната среда. Темите, по които работиха участниците са "Дунав – европейската линия на живота" и "Екологичен отпечатък". Наградата предвижда петима ученика от всеки клас-победител да посетят природолюбителски лагер в Румъния през есента на 2012 г.

В състезанието "Европейски училища за жива планета" тази година участваха ученици и учители от 33 класа от девет европейски страни (от нашата страна освен победителите се включиха още деца от Кърджали, Видин и Варна). Проектите им включваха най-разнообразни активности: улични събития и театрални постановки, изложби и кампании от типа "ученици обучават учителите си" и др.

Сред победителите са още три ученически класа от Румъния и Сърбия. Децата от Паланка, окръг Бакау (Румъния) спечелиха с проекта си "Оцвети своя екологичен отпечатък в зелено", чиято идея е намаляване на екологичния отпечатък от храната. Техните активности включваха приготовления на храна с използването на възобновяема енергия, работни семинари, посветени на устойчивото земеделие и др.

Две сръбски училища също са сред победителите. Техните проекти "Отраснах на брега на Дунава" и "Природа за природата" включват информационна кампания за негативното въздействие на човешката дейност върху река Дунав, акции за почистване на крайбрежието, семинари за техни връстници, дейности, обясняващи ползите от рециклирането и изграждането на парк на мястото на занемарена площ. В хода на изработването на проектите, учениците анализираха основните екологични предизвикателства в техния регион и работиха за повишаването на информираността на местните общности за тях.

Конкурсните проекти бяха разработвани в продължение на седем месеца. Като част от работата си по тях, участниците проведоха множество изследвания, разговаряха с утвърдени специалисти в съответните области и посетиха експедиции. При подбора на съдържанието на проектите и начина на тяхното представяне единственият критерии беше креативността на учениците. В края на състезанието представители на всеки един от състезаващите се отбори пътуваха до Румъния за да представят своя проект.

"С инициативата Европейски училища за жива планета ние искаме да разкрием на учениците цялата палитра от възможности да бъдат активни, да изразяват своето мнение и да мотивират останалите да предприемат действия", каза Барбара Таушър, ръководител на програмата за природозащитно обучение на WWF - Австрия. "За нас ентусиазма и отдадеността на учениците е най-голямото признание за успеха на проекта", допълни тя.

"Това беше интензивна и вдъхновяваща година за всички участници в Европейски училища за жива планета. Участниците още веднъж доказаха своя ангажимент и творчески подход по отношение на опазването на околната среда. Обучението по устойчиво развитие дава на младите хора компетенцията и мотивацията да допринасят по един активен и отговорен начин за по-доброто бъдеще на Европа", коментира Борис Марте, член на съвета на директорите на фондация "Ерсте".

Фондация "Ерсте" работи в Централна и Югоизточна Европа. Основана през 2003 г., тя развива три програми: "Социално развитие", "Култура" и "Европа". Фондация "Ерсте" е юридически наследник на 190-годишната "Първа австрийска спестовна каса", която е първата австрийска спестовна банка. Като основен акционер, тя осигурява бъдещето на Ерсте Груп като независима компания и инвестира дивидентите в подкрепа на общественото добруване.

Инициативата "Европейски училища за жива планета" се провежда от 2008 г. От създаването й досега в нея са участвали 3 000 ученици на възраст от 12 до 17 години от единадесет европейски страни. През учебната 2011/2012 г. инициативата започна с едноседмично обучение за учители и ученици в Австрия. Там, чрез занимания в работни групи, експерти на WWF запознаха участниците с темите и с инструментите за подготовка на проектите. Текущата работа на децата можеше да бъде наблюдавана в интернет на www.foralivingplanet.eu. Там отборите поддържаха дневници на проекта, публикуваха графични материали и обменяха опит и мнения за текущата си работа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.