1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българското дружество за защита на птиците се включи в ежегодното съвещание на експертите по природни науки

Българското дружество за защита на птиците се включи в ежегодното съвещание на експертите по природни науки

Проектът на БДЗП LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол е първият подобен за България и ще продължи до 2013 г.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се включи в ежегодното съвещание на експертите по природни науки към Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), което се проведе в София.

Експертите от МОМН бяха запознати с напредъка на БДЗП по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от ЕС. Най-голямо внимание по време на презентацията и дискусиите бе отделено на образователните дейности, насочени към младежите в учебните заведения. Наскоро в рамките на проекта за опазване на царския орел и ловния сокол БДЗП изработи образователно помагало, включващо книга и интерактивен диск, което е съобразено с учебната програма и цели да помогне на учителите за техните класни и извънкласни занимания. Следващи стъпки през 2010 и 2011 г. ще бъдат  свързани с организирането на кратки безплатни обучителни семинари за учителите, в които участниците ще получат изготвените по проекта образователни помагала и ще бъдат насочени как да ги използват. Първите семинари ще се проведат във важните за опазването на царския орел и ловния сокол Натура 2000 зони, а именно: Сакар, Западна Странджа и Средна гора, както и в градовете Сливен, Ямбол, Пловдив и Пазарджик.

Екипът на проекта от БДЗП изказва благодарност към служителите на Министерството на образованието и регионалните инспекторати, които подпомагат организирането и провеждането на срещите с учители и останалите образователни дейности по проекта. Целта на образователната програма по проекта е да изгради положително отношение на младежите към природа и да създаде екологично мислене.

Дейностите по проекта LIFE+ “Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000” се финансира от програмата за опазване на околната среда LIFE+ на Европейския съюз. Проектът е първият подобен за България и ще продължи до 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.