1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП и Енерго-Про Мрежи АД ще си партнират

БДЗП и Енерго-Про Мрежи АД ще си партнират

Една от най-големите заплахи за грабливите и за други едри птици са електропроводите

Меморандум за сътрудничество бе подписан от Енерго-Про Мрежи АД и БДЗП в рамките на проекта за опазване на ловния сокол в Североизточна България, Румъния, Словакия и Унгария, финансиран по програма LIFE+ на ЕС, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците. Това е един от новите и за щастие все по-чести примери за това как бизнесът може да положи усилия за опазване на дивата природа у нас.

Една от най-големите заплахи за грабливите и за други едри птици са електропроводите, обяснява от БДЗП. Най-често птиците намират гибелта си по тях поради късо съединение при кацане на стълбовете, особено на 20 kV електропроводи от електроразпределителната мрежа. Сред жертвите са стотици бели щъркели ежегодно. Потърпевши са и индивиди от световно застрашени видове като ловния сокол, царския орел, египетския лешояд.

Отчитайки важната роля на съвместната работа по опазването на биологичното разнообразие, и в частност на птиците в България, БДЗП и Енерго-Про Мрежи АД изразиха готовност да си патрнират с цел развитие и защита на интересите им в сферата на осъществяваните от тях дейности.

Това е особено важно постижение поради факта, че Енерго-Про Мрежи АД е единствената електроразпределителна компания, действаща на територията на Североизточна България, която съвпада и с територията на проекта за опазване на застрашения от изчезване ловен сокол.

Целия материал за партньорството между БДЗП и Енерго-Про Мрежи АД четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.