1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП организира безплатни прожекции, беседи и игри по повод Международния ден на лешоядите

БДЗП организира безплатни прожекции, беседи и игри по повод Международния ден на лешоядите

Отбелязването на празника е в първия съботен ден на месец септември

В първия съботен ден на месец септември по традиция светът отбелязва Международния ден на лешоядите. На 7 септември в 10 часа Природозащитен център „Източни Родопи“ в град Маджарово ще отвори врати за всички посетители.

През целия ден ще бъдат прожектирани филми и организирани безплатни беседи, разказващи за живота на лешоядите, а с бинокли и зрителни тръби всеки ще може да наблюдава на живо тези великолепни птици сред дивата природа. Много изненади очакват и децата – образователни игри, рисунки и много награди. Изложбената зала на центъра ще изненада посетителите с най-новата си придобивка – реалистична изкуствена скала, показваща гнездата на четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. Скалата е изработена специално за центъра и е единствена по рода си в България.

За поредна година Българското дружество за защита на птиците се включва в инициативата, за да даде възможност на повече хора да се докоснат до вълнуващия и пленяващ свят на тези величествени птици. Международният ден на лешоядите има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес са на прага да изчезнат от лицето на Земята.

Българско дружество за защита на птиците полага усилия за опазването на лешоядите още от своето създаване преди 25 години. Благодарение на предприетите природозащитни мерки, дългогодишната работа и подкрепата на местните хора колонията на белоглавите лешояди в Източни Родопи постепенно се е увеличила от едва 10 гнездящи двойки в началото на 90-те години до рекордните 67 двойки през тази година. Днес единствената естествена колония на белоглави лешояди в България е в Източни Родопи, а районът е и от голямо значение за опазването на световнозастрашения египетски лешояд.

Тази година отбелязването на празника се осъществява в рамките на проект „Популяризиране на Природозащитен център „Източни Родопи“ и повишаване на информираността относно природното наследство на Източни Родопи“ и с подкрепата на проект „Новото тракийско злато“ в сътрудничество с проект LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“ (LIFE10 NAT/BG/000152).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.