1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП отпразнува 25-тия си юбилей

БДЗП отпразнува 25-тия си юбилей

Снимка:

Концерт с песни на птици събра малки и големи на парти на открито в Южния парк

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отпразнува 25-ия си рожден ден с парти за приятели в Южния парк вчера. „Искаме да благодарим на всички наши съмишленици, които са ни подкрепяли през годините”, коментира Нада Тошева, изпълнителен директор на БДЗП. Юбилеят беше отбелязан с музика на живо, игри и забавления за цялото семейство. Формацията на Венцислав Благоев вдигна настроението с концерт на открито, наречен „Джаз за смели птици”, в който се включиха и децата от публиката. Малчуганите участваха в импровизациите с различни инструменти и имитации на гласове на птици.

Най-големите ентусиасти се включиха и в обиколки на парка за наблюдение на птици с професионален водач и бинокъл. Турът следваше маркирания маршрут за наблюдение на птици в Южния парк, който е първия по рода си у нас и бе открит от БДЗП преди една година. Най-малките гости на рождения ден се включиха в игрите и забавните образователни занимания, организирани с подкрепата на Литъл Оул.

По повод рождения ден на БДЗП бе открита и статуята на голям синигер, която бе монтирана в Южния парк. Тя е част от кампанията „Птица символ на София”, в която по инициатива на БДЗП столичани избраха пернатия символ на своя град.

БДЗП е най-старата природозащитна организация в България, регистрирана на 3 юни 1988 г. Тя е и първото гражданско сдружение у нас, което става факт в епохата на комунизма и за учредяването му е издадено специално разрешение от тогавашния Централен комитет на Българската комунистическа партия.

Мисията на БДЗП е да работи за опазване на дивите птици, важните за тях места и местообитания, както и за биоразнообразието като цяло. БДЗП защитава правото на съществуване на дивата природа, като по този начин допринася и за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората. БДЗП работи и за хората, като отстоява обществените интереси и правото на всеки на запазена природа и здравословна жизнена среда.

През 1992 г. БДЗП става партньор за България на BirdLife International - гражданска организация, основана през 1922 г., която представлява мрежа от организации партньори в над 100 страни по света с над 2,6 млн. членове и над 10 млн. поддръжници. 

Вижте повече за постиженията на БДЗП през тези 25 години тук - http://bspb.org/achievements/.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.