1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП: Стратегическият план за ЗРСР не отговаря на европейските природозащитни цели

БДЗП: Стратегическият план за ЗРСР не отговаря на европейските природозащитни цели

Проектът на Стратегически план за ЗРСР е в процедура на обществени консултации, която продължава до 31 март 2022 г.

Необходими са значителни реформи в земеделския сектор, за да отговори на европейските приоритети, свързани с околна среда, включително биологично разнообразие, климат и здравословна храна – смята Българското дружество за защита на птиците след детайлен прочит на Стратегическия план за ЗРСР.

Като гражданска организация, работеща в обществена полза за опазването на околната среда, БДЗП се обявява против плана заради:

  • нарушения в процедурите по изготвяне, одобряване и публичност;
  • несъответствие със стратегически документи, свързани с околна среда и климат по отношение на биологичното разнообразие;
  • непълно и недостатъчно обезпечаване на СПЗРСР с индикатори за резултат и ефективност;
  • непълна система за мониторинг и контрол;
  • недостатъчно публични средства, предвидени за опазване на биологичното разнообразие, околна среда и климат спрямо стратегическите цели;
  • наличието на неподходящи или потенциално рискови интервенции по отношение на околна среда и климат.

Позицията, която заемаме, е обоснована с конкретни критични бележки и свързани с тях препоръки в официално становище, което ще внесем в законовоустановения срок. Част от аргументите, посочени в становището, които я обосновават са:

  • На различни места за постигане на различни цели, е посочен принос за биоразнообразието и Натура 2000, без да е обезпечен с индикатор, например при интервенцията за увеличаване на почвения потенциал за постигане на цел 4 (Принос към изменение на климата). Мярката за застрашените видове птици въобще няма индикатор за резултат.
  • Не е включена система за мониторинг и контрол на мерките, насочени към биоразнообразие,  включително и Мониторингът на широко разпространените видове птици. Много видове птици, зависещи от земеделските земи, продължават да намаляват през последните 7 години, което е ясен индикатор, че практиките и мерките, които широко се прилагат в земеделието у нас дори и водят до загуба на биологично разнообразие.
  • Мярката за застрашените видове птици не включва видове, които са приоритетни в НПРД и които многократно предложихме – ловен сокол, малък креслив орел (за хранителните му местообитания), белошипата ветрушка.
  • Мярката „Пасторализъм“, за която бе научно обосновано, че е нанесла щети върху алпийските тревни местообитания през изминалия пробен период, но въпреки отрицателните становища на МОСВ и граждански организации, не е ревизирана  спрямо исканията и е залегнала с прекомерно висок бюджет.

Наличието на тези и други слабости налага необходимостта СПЗРСР 2023–2027 да бъде преработен и допълнен, за да се спази българското и европейското природозащитно законодателство.

BDZP plan

С оглед на това БДЗП препоръчва:

  • Да се спазят всички законови процедури, като се гарантира, че бележките на Европейската комисия по СЗРСР 2023–2027, мерките и условията, залегнали в Становището на МОСВ по екологична оценка и оценка за съвместимост, както и становищата в рамките на настоящата процедура по обществени консултации ще бъдат интегрирани по адекватен начин в окончателния СЗРСР 2023–2027.
  • Да се осигури прозрачност и публичност на всички следващи стъпки по финализирането на СЗРСР 2023-2027, като се публикуват на обществен достъп бележките на Европейската комисия и отговорите на България по тях, да се осъществят адекватни публични обсъждания в рамките на процедурата по екологична оценка и оценка за съвместимост, като се осъществи и информационна и разяснителна кампания и се даде възможност на гражданите да виждат и коментират съдържанието на плана, както и да задават въпроси.
  • Да се преработят и допълнят всички части на плана, касаещи приноса към опазване на биологичното разнообразие, като:
    • Мерките, касаещи биологичното разнообразие да бъдат изцяло съобразени както по съдържание, така и като необходими финансови средства с Националната приоритетна рамка за действие за Натура 2000.
    • Правилата за добрите земеделски практики и дефинициите да отразят правилно нуждите от опазване на местообитанията на видовете животни и растения, като особено внимание се обърне на тревните местообитания и елементите на ландшафта като храсталаци и единични дървета.
    • За всички мерки и интервенции в рамките на СПЗРСР 2023–2027 да бъдат добавени индикатори за резултат и ефект върху биологичното разнообразие, като се гарантира, че ще се проследява индексът на широко разпространените видове птици и състоянието видовете и местообитанията, обект на опазване в Натура 2000.
    • Да се интегрира повишаването на знанията на фермерите за биоразнообразието в общия пакет от знания, предоставяни в земеделския сектор.
    • Да се преработят или премахнат мерки, които са дефинирани като екологично насочени, но нямат принос към опазване на биоразнообразието или са с риск от влошаване на състоянието му.

Проектът на Стратегически план за ЗРСР е в процедура на обществени консултации, която продължава до 31 март 2022 г.

Проектът може да бъде прочетен и коментиран на Портал за обществени консултации (strategy.bg) от всеки гражданин.

Пълният текст на позицията на БДЗП може да прочетете тук.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.