1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Беше подписан меморандум за опазване на природата

Беше подписан меморандум за опазване на природата

Съвместната работа на участниците ще включва изготвяне на общи позиции по промени в законодателството

Меморандум, в който опазването на природата и културното наследство са приоритет за развитието на българския туризъм, подписаха в четвъртък (17 юли) коалицията "За да остане природа в България", организации от туристическия бранш и за опазване на културното наследство, пише dnevnik.bg.

Целта на документа е превръщането на България в предпочитана дестинация за туризъм чрез повишаване качеството на туристическите услуги, спиране загубата на биологичното разнообразие и ограничаване на негативното въздействие върху околната среда, промяна в нагласите към опазване автентичността на културното наследство и приобщаване и повишаване ангажираността на местното население.

До подписването на меморандума се стигна след няколко срещи между туристически и природозащитни организации, на които те установиха, че имат редица общи проблеми, и се договориха взаимно да се информират и да изразяват общи позиции по проблеми от взаимен интерес. Първата съвместна инициатива беше изготвянето на становище по промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Подписалите меморандума отчитат трайно засилващи се негативни тенденции като стихийно и непланомерно презастрояване на Черноморието и някои планински региони. Меморандумът декларира подкрепа за спазване на законовите ограничения върху дейностите в уязвими райони, защитени територии и зони от мрежата "Натура 2000".

Идеята е всички тези организации заедно да инициират промени в законите, регулиращи планирането на територията и строителството, с цел преустановяване на урбанизацията на туристически ресурси по Черноморието като плажовете в защитените територии, частта от зоните А и Б на Черноморското крайбрежие, попадащи в защитените зони от европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Организациите ще работят и за планиране на планинските ски курорти при съобразяване на туристическите зони със статут на защита и акцентиране върху възможностите за развитие на целогодишен туризъм.

Съвместната работа ще включва изготвяне на общи позиции по промени в законодателството, граждански контрол върху законодателната и изпълнителната власт и обединяване на експертния капацитет за активно участие в изготвянето на стратегически и програмни документи.

Меморандумът е безсрочен и отворен за присъединяване на всички заинтересовани граждани и организации, които споделят целите и позициите, застъпени в него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.