1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Безопасен полет за пеликаните на остров Персин

Безопасен полет за пеликаните на остров Персин

Снимка:

Част от планираните вече дейности в област Плевен предвиждат и повдигане на 46 щъркелови гнезда със специални платформи

Проектът „Живот за птиците“, изпълняван от ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ монтира първите 127 маркиращи устройства /дивертори/ по електропроводите на остров Персин (Белене) в ПП „Персина“. Диверторите правят проводниците на въздушните електропроводи видими за птиците и намаляват риска от смъртоносен сблъсък с тях. Това е особено важно за опазването на къдроглавите пеликани, които вече 4-та година успешно гнездят на изкуствените платформи в блатото Песчина, което се намира в североизточната част на острова.

Освен монтажа на диверторите, проектът предвижда в границите на парка да се обезопасят и 63 стълба с различни изолационни покрития, които предпазват птиците от токов удар при кацане върху стълбовете от електроразпределителната мрежа. До момента в района са обезопасени изцяло 13 стълба с 39 изолационни комплекта.

Обезопасените електропроводи са определени в резултат на теренните проучвания на проектния екип на БДЗП, целящи да се установят най-рисковите за птиците участъци от въздушната електрическа мрежа 20 кВ и съсредоточаване на дейностите на проекта именно в тези участъци. Проучванията определиха Област Плевен като регион с особено значение, особено районът на ПП „Персина“ и остров Персин.

Част от планираните вече дейности в областта предвиждат и повдигане на 46 щъркелови гнезда със специални платформи. По този начин се предпазва животът на белите щъркели, осигурява се сигурност на гнездата им и се намаляват аварии по мрежата, които чест водят до прекъсване на електрозахранването за крайните клиенти.

Дейностите по проекта, предприети за защита на птиците в област Плевен и конкретно в община Белене, бяха предствени на 31 октомври в посетителския център на  Природен парк „Персина“. В събитието участваха представители на държавни институции, НПО, журналисти и представители на местната общност.  

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 с кратко наименование „Живот за птиците“, е съфинансиран по програма LIFE на Европейския съюз. Повече за проекта можете да научите на уеб страницата му на адрес www.lifebirds.eu

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.