1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бюджетът на ЕК за природни бедствия е подложен на сериозен натиск

Бюджетът на ЕК за природни бедствия е подложен на сериозен натиск

От 1970 г. броят на бедствията се е увеличил около пет пъти

Драматичното увеличение на броя на природните бедствия през миналата година предизвика призиви за повече средства, сътрудничество и ефективност от службите на Европейската комисия, коментира Euractiv.

Доклад на една от най-големите световни застрахователни компании Munich Re показва, че през 2010г. е имало 950 природни бедствия, което е вторият най-голям брой от 1980 г. насам, при които са загинали 295 хиляди души.

Феран Тараделяс, говорител на комисаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, заяви за изданието, че „от 1970г. броят на бедствията се е увеличил около пет пъти и нашия бюджет наистина е подложен на натиск. Ако тази тенденция продължи, натискът върху бюджета ще се увеличи още повече". Той подчерта и ролята, която могат да играят по-голямата координация между страните-членки и ЕК, както и превенцията на кризи, при спасяването на животи и спестяването на средства.

Според Тараделяс по-големите мерки за превенция при природни бедствия могат да ограничат някои от най-големите разходи в дългосрочен план. „Парите, вложени в превенция, се изплащат. Такъв е случаят с разработването на земята в областите, застрашени от наводнения, строителните стандарти в земетръсните зони, земеделската продукция в засушаващите се земи и с горските пожари".

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.