1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Брюксел може да ни съди заради замърсения въздух

Брюксел може да ни съди заради замърсения въздух

Големите градове у нас надвишават многократно нормите за запрашеност

Европейската комисия може да даде България на съд заради замърсения въздух, който дишаме и страната ни за пореден път да отнесе глоба. Големите градове у нас надвишават многократно нормите за запрашеност, показват данните на Министерството на околната среда и водите, цитирани от bTV. Най-замърсен е въздухът в градовете Видин, Пловдив, Монтана, Перник, Горна Оряховица. Най-чисти се оказват Девня, селата Ръжена и Остра Могила в старозагорска област.

Общините нямат собствен анализ какво замърсява въздуха най-много. Затова от екоминистерството са им възложили да направят проверки и да се установи в кои сектори са основните замърсители.

Битовото отопление допринася с около 50% от общото запрашаване, каза Георги Михайлов,  експерт, МОСВ. В един от най-прашните градове у нас - Пловдив, пробите показват всекидневно превишение на нормите. Нагледно показано този бял филтър след 24 часа променя цвета си на черен.

Другият проблем е превишението на азотни оксиди, което се наблюдава по натоварените кръстовища. От община Пловдив обещават да актуализират програмата си за качеството на въздуха. Тя трябва да бъде готова до два месеца. България трябва да представи пред Брюксел програми за изчистване на проблемните градове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.