1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Черно море е било най-големият сладководен резервоар на Земята

Черно море е било най-големият сладководен резервоар на Земята

По време на експедиции през 2009 и 2011 г. със специални сонди учени са взели проби от дъното на морето и подводните слоеве

Преди хиляди години Черно море е било най-големият сладководен резервоар на Земята. Това заяви днес във Варна проф. Петко Димитров, морски геолог и океанолог, участник в проведената в Черно море с кораба „Академик” научна експедиция по проблемите на древните брегови линии на Черно море и условията за човешко присъствие, предаде Агенция "Фокус".

По неговите думи осоляването на Черно море може да се приеме като екологична катастрофа, защото това е довело до огромни промени в живота на хората, които преди хиляди години са живели край неговите брегове, прехранвали са се от морето и са използвали водите му за напояване. Същото се отнася и до близките до Черно море Каспийско и Аралско море.

Проф. Димитров отговори и на въпроса как всъщност е станало това. Учените приемат, че преди хиляди години нивото на Черно море се е намирало значително по-високо от нивото на Световния океан и соленото Средиземно море. След като са започнали процесите на стопяване на ледените шапки, които тогава са заемали обширни територии от Северна Америка и Скандинавския полуостров, нивото на водата в Световния океан започва да се повишава и солената вода нахлува в Черно море.

По време на експедициите през 2009 и 2011 г., учените със специални сонди са взели проби от дъното на морето и подводните слоеве. От тях те са извлекли ценни сведения за геоложкия строеж на морето и процесите, които са настъпили преди хиляди години.

По думите на проф. Петко Димитров са взети ядки от 27 сондажа за изследването на строежа и състава на черноморските утайки и определянето на тяхната възраст. Очаква се да бъдат получени нови данни за геологичните събития в Черно море през последните 30 000 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.