1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чистата природа е основно човешко право призна единодушно Съветът по правата на човека

Чистата природа е основно човешко право призна единодушно Съветът по правата на човека

Кампанията на BirdLife стартира в началото на 2020 г., след глобалното разпространение на Covid-19 и осъзнаването, че ключовата причина за подобни пандемии е разрушаването на природата

На 8 октомври Съветът по правата на човека единодушно призна, че наличието на чиста, здравословна и устойчива околна среда е право на всеки човек. В своята резолюция 48/13 Съветът призовава държавите-членки да работят заедно със своите партньори, за да приложат това новопризнато право на практика. Едновременно с това резолюцията насочва фокуса и върху въздействието на човешките права върху климатичните промени със създаването на специален докладчик, който ще се занимава само с този въпрос.

Фантастичният успех е резултат от кампанията #1Planet1Right, която обединява партньорите от мрежата на BirdLife, част от която е и Българското дружество за защита на птиците, по цял свят вече над година.

„Категоричното решение на Съвета по правата на човека за признаването на човешкото право на чиста, здравословна и устойчива околна среда се отнася до опазването на хората и планетата – въздухът, който дишаме, водата, която пием и храната, която ядем. То е насочено също и към опазване на природните системи, които са базово условие за живота и поминъка на всички хора по света“ каза върховният комисар по човешките права Мишел Бачелет.

Кампанията на BirdLife стартира в началото на 2020 г., след глобалното разпространение на Covid-19 и осъзнаването, че ключовата причина за подобни пандемии е разрушаването на природата. С помощта на любопитни графики, петиция, без бюджет, но със завладяващ химн, кампанията представи на хората по цял свят идеята за правото на здравословна планета. Събраните 120 000 подписа и подкрепата от стотици организации и изтъкнати фигури, като Грета Тунберг и специалния докладчик по човешките права и околна среда, доведоха до историческото решение от 8 октомври.

Първоначалната Декларация за правата на човека е създадена след последната глобална човешка криза, Втората световна война. Ако резолюцията на Съвета бъде приета, това ще е първото ново човешко право, допълнено в Декларацията от 70 години насам. За да стане това, предложението трябва да бъде разгледано от Асамблеята на ООН.

„От тук нататък ще са необходими дръзки стъпки, за да се гарантира, че правото на чиста околна среда служи като трамплин за трансформиране на икономическите, социалните и екологични политики, които да защитят хората и природата“, добавя Мишел Бачелет.

Ако все още не сте подписали петицията, може да го направите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.