1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Човечеството е основният виновник за глобалното затопляне

Човечеството е основният виновник за глобалното затопляне

Това твърдят авторите на доклада за климатичните промени на ООН

Водещи учени, авторите на доклада за климатичните промени на ООН, заявиха в петък, че са все по-сигурни, че човечеството е основният виновник за глобалното затопляне. Докладът има за цел да съветва правителствата на държавите по света какви мерки да предприемат срещу покачващите се температури.

Според учените, от средата на 20-и век досега все по-голяма е станала вероятността човешките дейности и най-вече използването на изкопаеми горива да са основните причинители на глобалното затопляне. В днешни дни тази вероятност е 95%, в предишния доклад през 2007 г. е била 90%, а през 2001 г. – 90 на сто.

Друг извод от доклада е, че отделните кратки периоди като 1998 г. например, когато бяха регистрирани рекордни горещини, са повлияни от естествените промени в природата и като цяло не отразяват дългосрочни климатични тенденции.

До края на 21-и век се очаква температурите да се повишат с между 0.3 и 4.8 градуса по Целзий. Дотогава прогнозата е нивата на океаните да се покачат с между 26 и 82 сантиметра, като според най-песимистичния сценарий през 2100 г. Световният океан ще се повиши с 98 сантиметра.

Според доклада, удвояването на количеството въглероден диоксид в атмосферата би довело до затопляне с между 1.5 и 4.5 градуса по Целзий.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.