1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дания ще работи за динамична и "зелена" Европа

Дания ще работи за динамична и "зелена" Европа

През следващите шест месеца, докато е начело на ЕС, страната планира бюджет от 35 милиона евро

Дания ще работи за отговорна, динамична, "зелена" и сигурна Европа по време на своето европейско председателство, обяви датският министър по европейските въпроси Николай Вамен, цитиран от Медиапул. Скандинавсктата страна ще се цели към "нискобюджетно председателство", а основен приоритет ще бъде борбата с икономическата криза.

Чешмяна вода вместо бутилирана минерална, по-малко подаръци  за вишестоящите и по-голямо използване на обществения транспорт ще са сред белезите на датското водачество.

През следващите шест месеца, докато е начело на ЕС, страната планира бюджет от 35 милиона евро, както и по-малко срещи на европейските министри. За сравнение Полша похарчи 115 милиона евро през изминалата половин година като ротационен председател на общността, пише 3e-news.net.

"Наред с бюджетните ограничения е необходимо усилията да бъдат насочени и към повече заетост, работни места, растеж", посочи Вамен. По думите му единният пазар има голям неизползван капацитет, включително с възможността за по-приемливи цени на обмена на данни в роуминг.

През втората половина на годината Дания ще предаде ротационното председателство на ЕС на Кипър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.