1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавата ще финансира проекти за екологична инфраструктура през 2014 година

Държавата ще финансира проекти за екологична инфраструктура през 2014 година

Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на пресконференция

Държавата ще финансира проекти за екологична инфраструктура през 2014 година и това се случва за пръв път от 15 години насам. Те ще бъдат одобрявани от Министерството на финансите, а очакванията на ековедомството са за тях да отидат около 1/3 от 500 млн. лв., които държавата е определила за инвестиции в специален инвестиционен фонд - "Програма за устойчиво регионално развитие", пише "Дневник".

Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на пресконференция в понеделник за отчета на работата на ековедомството през второто полугодие на 2013 г. Присъстваха още и заместник-министрите й Чавдар Георгиев, Атанас Костадинов и Дин Онбаши.

В тази връзка в периода от август до края на ноември министър-председателят Пламен Орешарски е направил поредица от срещи с представители от регионите, които са дали информация за важните за регионите проекти.

"За нас е изключително важно, че освен за регионалните проекти се отделя и програма за инвестиране на важни дейности на екологичното министерство," подчерта Михайлова и уточни, че става дума конкретно за дейности, свързани с управлението на отпадъците и на водите, които са и едни от основните направления на ведомството й.

Управлението на опасните отпадъци също е една от приоритетните дейности за МОСВ. "България има проблеми с полимери, пестициди, но имаме амбиция да осъществим проект, който в рамките на 2014 г. да реши една голяма част от проблемите със съхранението на опасните отпадъци на територията на страната, което ще включва проучване и идентифициране на местата, където се съхраняват такива отпадъци, унищожаването им и там, където е необходимо – транспортиране извън границата на страната", съобщи Искра Михайлова и изрази убеденост, че с този амбициозен проект МОСВ ще докаже, че чрез целево финансиране на проекти е възможно изпълнението на национални политики.

МОСВ разчита от този фонд да получи подкрепа за реализацията и на няколко направления по управление на водите по ангажиментите на България по планове за управление на речните басейни и управлението риска от наводнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.