1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Директивата на Европейския съюз за енергийната ефективност е обречена на провал, твърдят анализатори

Директивата на Европейския съюз за енергийната ефективност е обречена на провал, твърдят анализатори

Брюксел призовава правителствата да предложат национални планове с допълнителни мерки за намаляване на консумацията на енергия

Проектът за директива на Европейския съюз за енергийната ефективност е обречен на провал. Това твърдят анализатори, цитирани от EUobserver, пише dnevnik.bg. Брюксел е наясно с необходимостта от по-строги мерки в тази сфера, но не успя да ги наложи с предложената директива, категорични са критиците.

Посочените мерки не поставят ясни цели и не са достатъчно конкретни, твърди Брук Райли от неправителствената организация "Приятели на земята".

Държавите членки не искат налагане на допълнително европейско законодателство в тази област, твърдят анализатори, цитирани от изданието.

Директивата за енергийна ефективност, която ще бъде представена на 22 юни, определя начините, по които държавите членки на ЕС могат да намалят загубата на енергия. В нея са посочени и потенциалните икономически ползи от спестяването на енергия, както и възможностите за по-голяма енергийна сигурност.

Директивата определя изисквания към публичния сектор, свързани с обновяването на старите сгради и с прилагането на стандарти за висока енергийна ефективност при строежа на нови. Включени са и мерки в транспортния сектор.

Брюксел призовава правителствата да предложат национални планове с допълнителни мерки за намаляване на консумацията на енергия. Целта е тя да бъде с 1.5% по-малко в сравнение с 2010 г.

Държавите членки обаче са предпазливи към определените от ЕС цели за енергийна ефективност, а именно до 2020 г. 20% от енергията да идва от възобновяеми източници. Според критиците Еврокомисията ще обсъжда документ, за който самата тя не е убедена, че ще има успех.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.