1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е световният ден за опазване на околната среда

Днес е световният ден за опазване на околната среда

Темата през тази година е „Свързване на хората с природата“

Днес е Световен ден на околната среда  Отбелязва се всяка година на 5 юни. Представлява най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда.

Темата през тази година е „Свързване на хората с природата“. Тя е свързана с възможността хората да се докоснат до природата, да я опознаят и да осъзнаят ползите от нея за живота им.

Защитените зони притежават невероятен потенциал за човешкото здраве и социалното приобщаване, който може да бъде използван за повишаване на знанията и познаването за биологичното разнообразие. Световният ден на околната среда е чудесна възможност за рекламиране на зоните от мрежата Натура 2000 и за запознаване на хората с техните предмети и цели. В мрежата „Натура 2000“ в България са включени 119 защитени зони за опазване на дивите птици и 233 защитени зони за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна, разположени на над 34% от територията на страната.

Датата за честване е избрана на 5 юни – денят на начало на работата на Конференцияята на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

В своята резолюция Общото събрание призовава държавите и организациите членуващи в ООН ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, потвърждаващи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

На 27-та сесия на Общото събрание на ООН е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Именно под егидата на ЮНЕП ежегодно се отбелязва този ден. Всяка година на този ден се присъжда основната награда на ООН в областта на околната среда и развитието – Глобал-500, на държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.