Днес от вечерните часове се очаква да започнат повишения на речните нива

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около и над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт  по метеорология и  хидрология ( НИМХ- БАН) днес от северозапад на югоизток ще превали и прегърми. Количествата ще са  предимно от  5-15 л/кв.м. На отделни места, главно в Централна,  Северна и в Североизточна България, ще се развие по-мощна купесто-дъждовна облачност и валежите ще са по-интензивни, с количества до 20-30 л/кв.м. В сряда и четвъртък отново ще има превалявания,  на  повечето места с  количества  от 1-2 до 10-15 л/кв.м за денонощие. В отделни райони, където ще има по-мощна купесто-дъждовна облачност  и валежите са по-интензивни,  количества ще са по-големи.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около и над праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено (Черноморски басейн) и р. Марица в долното й течение (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -13 см до +6 см;
Черноморски басейн: Регистрираните колебания са незначителни;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -23 см до +23 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -48 см до +10 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От следобедните часове днес, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения на водните нива на реките във водосборите на  Огоста,  Искър,  Вит,  Осъм,  Янтра,  Русенски Лом и добруджанските реки от басейна. По-значителни повишения на нивата ще има във водосборите  на реките  Янтра и Русенски Лом.
Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 24, 25 и 26 май  ще бъдат над средномногогодишните стойности. В следобедните часове , днес и утре ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в долната част на водосбора, главно във водосборите на реките Златна Панега и Гостиля. Високи нива и повишения на водните нива ще има в долното течение на основната река Искър в периода 24 – 27 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 май  ще бъдат над средномногогодишната стойност. От следобедните часове днес, в резултат на очаквани валежи, ще има значителни повишения на водните нива на основната река и на притоците й. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 24, 25, 26 и 27 май ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата във водосбора ще останат без съществена промяна. От вечерните часове се очакват значителни повишения във водосбора. По-съществени се очакват в сутрешните часове на 25 май  в горните части на водосбора. От вечерните часове на 25 и на 26 май вследствие на прогнозираните  валежи и оттичане се очакват значителни повишения и в долната част на водосбора, като в следобедните и вечерни часове на 26 май е възможно да бъде достигнат жълтия праг за предупреждение при с. Божичен.

Черноморски басейн: От вечерните часове днес, в резултат на прогнозирани валежи, се очаква временно повишение на водните нива на реките във водосбора на р. Батовска, р. Провадийска, р. Камчия, р. Средецка и южночерноморските реки. На 26 май по-значително повишение на водните нива ще има в горните течения на реките Камчия и Провадийска.

Източнобеломорски басейн: Днес, в резултат на оттичане, се очакват незначителни повишения на  нива в средното и долно течение на реките  Марица и Тунджа. В останалата част от басейна нивата ще се понижават.  От вечерните часове се очакват нови повишения на водните нива на реките в целия водосбор на Тунджа и в средното и долното течение на  Марица. На 25 май  ще има повишения на водните нива на реките в долното течение на  Тунджа, Марица,  Арда и Бяла.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:
Водното ниво на р. Тунджа при гр. Ямбол  е около жълтия праг за предупреждение и ще се понижава, като през следващите дни ще се задържи близо до него. Водното ниво на р. Тунджа при гр. Елхово е преминало над жълтия праг за предупреждение. Очаква се водното ниво да се задържи над жълтия праг за предупреждение и през следващите 3-4 дни.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: От вечерните часове днес се очакват нови краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите от басейна.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.