1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес от вечерните часове се очаква да започнат повишения на речните нива

Днес от вечерните часове се очаква да започнат повишения на речните нива

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около и над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт  по метеорология и  хидрология ( НИМХ- БАН) днес от северозапад на югоизток ще превали и прегърми. Количествата ще са  предимно от  5-15 л/кв.м. На отделни места, главно в Централна,  Северна и в Североизточна България, ще се развие по-мощна купесто-дъждовна облачност и валежите ще са по-интензивни, с количества до 20-30 л/кв.м. В сряда и четвъртък отново ще има превалявания,  на  повечето места с  количества  от 1-2 до 10-15 л/кв.м за денонощие. В отделни райони, където ще има по-мощна купесто-дъждовна облачност  и валежите са по-интензивни,  количества ще са по-големи.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около и над праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено (Черноморски басейн) и р. Марица в долното й течение (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -13 см до +6 см;
Черноморски басейн: Регистрираните колебания са незначителни;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -23 см до +23 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -48 см до +10 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От следобедните часове днес, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения на водните нива на реките във водосборите на  Огоста,  Искър,  Вит,  Осъм,  Янтра,  Русенски Лом и добруджанските реки от басейна. По-значителни повишения на нивата ще има във водосборите  на реките  Янтра и Русенски Лом.
Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 24, 25 и 26 май  ще бъдат над средномногогодишните стойности. В следобедните часове , днес и утре ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в долната част на водосбора, главно във водосборите на реките Златна Панега и Гостиля. Високи нива и повишения на водните нива ще има в долното течение на основната река Искър в периода 24 – 27 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 май  ще бъдат над средномногогодишната стойност. От следобедните часове днес, в резултат на очаквани валежи, ще има значителни повишения на водните нива на основната река и на притоците й. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 24, 25, 26 и 27 май ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата във водосбора ще останат без съществена промяна. От вечерните часове се очакват значителни повишения във водосбора. По-съществени се очакват в сутрешните часове на 25 май  в горните части на водосбора. От вечерните часове на 25 и на 26 май вследствие на прогнозираните  валежи и оттичане се очакват значителни повишения и в долната част на водосбора, като в следобедните и вечерни часове на 26 май е възможно да бъде достигнат жълтия праг за предупреждение при с. Божичен.

Черноморски басейн: От вечерните часове днес, в резултат на прогнозирани валежи, се очаква временно повишение на водните нива на реките във водосбора на р. Батовска, р. Провадийска, р. Камчия, р. Средецка и южночерноморските реки. На 26 май по-значително повишение на водните нива ще има в горните течения на реките Камчия и Провадийска.

Източнобеломорски басейн: Днес, в резултат на оттичане, се очакват незначителни повишения на  нива в средното и долно течение на реките  Марица и Тунджа. В останалата част от басейна нивата ще се понижават.  От вечерните часове се очакват нови повишения на водните нива на реките в целия водосбор на Тунджа и в средното и долното течение на  Марица. На 25 май  ще има повишения на водните нива на реките в долното течение на  Тунджа, Марица,  Арда и Бяла.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:
Водното ниво на р. Тунджа при гр. Ямбол  е около жълтия праг за предупреждение и ще се понижава, като през следващите дни ще се задържи близо до него. Водното ниво на р. Тунджа при гр. Елхово е преминало над жълтия праг за предупреждение. Очаква се водното ниво да се задържи над жълтия праг за предупреждение и през следващите 3-4 дни.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: От вечерните часове днес се очакват нови краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите от басейна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.