1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на 2013 г. се очаква да бъде готова електронната информационна система за управление на защитените зони у нас

До края на 2013 г. се очаква да бъде готова електронната информационна система за управление на защитените зони у нас

По данни на екоминистерството териториите, обхванати от Натура 2000, включват над 80 типа хабитати

До края на 2013 г. се очаква да бъде готова електронната информационна система за управление на защитените зони, включени в екологичната мрежа НАТУРА 2000. За целта Министерството на околната среда и водите е открило обществена поръчка за избор на компанията, която ще изработи проекта, пише в съобщение на Агенцията за обществени поръчки.

Проектът надхвърля 1,046 млн. лв., като средствата се осигуряват по Оперативната програма „Околна среда“. От изпълнителите се изисква да разработят и инсталират хардуера и софтуера, необходими за управлението и наблюдението на защитените зони и територии, включени в екологичната мрежа. България е сред малкото европейски държави с уникална природа, като защитените зони заемат близо 34% от територията на страната.

Според европейските регламенти страната ни е задължена да полага грижи за опазването на ценните растителни и животински видове в тези зони. По данни на екоминистерството териториите, обхванати от Натура 2000, включват над 80 типа хабитати, където се намират едни от най-важните местообитания с над 100 вида защитени растения и 226 вида животни.

В голяма част от тези територии се намират частни земеделски земи, за чието опазване собственици биха могли да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони. За да може държавната администрация да извършва ефективен контрол по опазването на тези територии, за екоминистерството е от изключително значение електронната система за Натура 2000 да работи ефективно, поясниха експерти, цитирани от investor.bg.

Офертите се приемат в екоминистерството до 20 април тази година, а отварянето им е насрочено за 25 април.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.