1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Две санкции са наложени на нефтената компания за допуснатото замърсяване

Две санкции са наложени на нефтената компания за допуснатото замърсяване

Едната глоба е платена, другата ще бъде обжалвана от РИОСВ Бургас

Две санкции са наложени от  РИОСВ-Бургас на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за допуснатото през юни 2015 г. замърсяване с бензин край пътя кв. „Долно езерово“ - Братово вследствие на пробив в продуктопровода на дружеството съобщават от МОСВ.

За замърсяването е връчен акт на нефтената компания и е издадено наказателно постановление в размер на 100 000 лева. Сумата е заплатена от дружеството. Освен това е наложена още една еднократна санкция на компанията за замърсяване на земна повърхност с нефтопродукти в размер на 9220,80 лева, която е обжалвана и е отменена от съда на първа инстанция. Тя ще бъде обжалвана от страна на РИОСВ-Бургас след получаване на официалното съобщение от съда.

Теренът, където стана разливът, бе почистен и при последващи проверки бе установено, че последиците от него са отстранени. Неколкократните огледи на  акваторията на езерото Вая в границите на защитената местност, в западната част на водния басейн и в защитената зона „Бургаско езеро“ от екологичната мрежа „Натура 2000“ не констатираха щети и неблагоприятни последствия върху фауната. Единствените намерени мъртви екземпляри – нощна чапла и костенурка бяха изпратени за експертиза, която не потвърди отравяне е нефтопродукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.