1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Едва 19% от метеоролозите в САЩ виждат човешкото влияние като единствен двигател на климатичните промени

Едва 19% от метеоролозите в САЩ виждат човешкото влияние като единствен двигател на климатичните промени

Спорът за изменението на климата е разцепил Американското метеорологично общество

Едва 19% от метеоролозите в САЩ виждат човешкото влияние като единствен двигател на промяната на климата, сочи проучване от 2011 г. Според някои, като например основателя на Weather Channel Джон Колман, това изобщо не е така.

„Това е най-голямата измама в историята“, пише Колман, един от първите метеоролозите, изразил публично съмненията си относно изменението на климата в своя блог през 2007 година. „Аз съм изумен, ужасен и силно засегнат от това. Глобалното затопляне – това е измама.“

Спорът за изменението на климата е разцепил Американското метеорологично общество, чиито членове са основен източник на американските новини за времето и климата. В последния си официален доклад, издаден през 2007 г., AMS признава, че глобалното затопляне се случва и че човешките дейности го засилват, особено горенето на изкопаеми горива и отделянето на въглероден диоксид, който затопля климата. Изследванията от 2007 г. насам само затвърждават констатациите, твърдят от AMS. Неговите членове, които не са съгласни с това, са в малцинство, пише greentech.bg.

Ройтерс пък напомня, че повечето синоптици са учили метеорология – наука за това как земната атмосфера се държи в краткосрочен план, но малко от тях са учили науката за климата, която разглежда цялостната екосистема, от която времето е само малка част.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.