1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Египетският лешояд Фердинанд отново на свобода!

Египетският лешояд Фердинанд отново на свобода!

Снимка:

Една история с щастлива развръзка, благодарение на навременната реакция на експертите от БДЗП

Преди броени дни, екипът на БДЗП върна в дивата природа на Източни Родопи египетският лешояд Фердинанд, който бе спасен в края на месец май тази година. След близо месец възстановяване в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, състоянието на египетския лешояд се подобри и крилото му се възстанови.

След като ветеринарните лекари прецениха, че Фердинанд може да бъде върнат в дивата природа, екипът на БДЗП го настани в адаптационната волиера в Източни Родопи, където той имаше възможност да възстанови летателните си умения. След няколко дни на адаптация, Фердинанд бе нетърпелив да полети отново на свобода и получи тази възможност. Благодарение на GPS предавателя, с който е маркиран, екипът ни ще продължи да следим с интерес придвижванията му и да споделяме с всички неговата история. След освобождаването, Фердинанд се задържа в района на площадката за подхранване, но извършва и по-далечни полети и скитания, които доказват, че е напълно възстановен.

Една история с щастлива развръзка, благодарение на навременната реакция на експертите от БДЗП и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Припомняме, че в края на май благодарение на GPS предавателя, с който е маркиран Фердинанд, беше регистрирано притеснително поведение от страна на лешояда. При проверката на терен беше установено, че египетският лешояд не може да лети добре и бе заловен. Прегледите показаха, че страда от луксация на крилото, вероятно в резултат на сблъсък, и е необходим период на възстановяване. Добрата новина беше, че шансовете за освобождаване обратно в дивата природа бяха добри

Фердинанд е излюпен в Зоопарк София през 2019 г. и след като бе дарен за дейностите на проект „Нова надежда за египетския лешояд“. Две години бе отглеждан в Спасителния център на Зелени Балкани, а след това освободен в Източни Родопи, като част от програмата за подпомагане възстановяването на вида, осъществявана от БДЗП. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.