1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК одобри Годишния доклад за напредъка по Оперативна програма „Околна среда” за 2010 година

ЕК одобри Годишния доклад за напредъка по Оперативна програма „Околна среда” за 2010 година

Общо за ОПОС към момента са договорени над 1,4 млрд. лева

Европейската комисия одобри без забележки Годишния доклад за напредъка на Оперативна програма „Околна среда” за 2010 година. Това се посочва в официално писмо на Генерална дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия до замeстник-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Комисията приветства прозрачния и прецизен подход при изготвяне на доклада и оценява високо предприетите мерки за справяне с предизвикателствата пред програмата.

Това е първият от докладите за напредък за 2010 г. на оперативните програми в България, който ЕК одобри. В него са посочени конкретните мерки, довели до ускоряване изпълнението на програмата, като съкращаване на сроковете за плащания по проектите, постоянен контрол на финансовото им изпълнение, въвеждане на механизъм за налагане на финансови корекции и провеждане на редовни консултации с общините.

Комисията очаква, че доброто темпо в усвояването на средствата по програмата ще се запази, за да се постигнат нейните цели в съответствие с европейското екологично законодателство, се казва в заключение в писмото. Общо за ОПОС към момента са договорени над 1,4 млрд. лева, от които близо 22% са изплатени на бенефициентите.

Годишният доклад може да видите в края на статията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.