1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК предупреждава последно страната ни за серния диоксид

ЕК предупреждава последно страната ни за серния диоксид

България може да бъде съдена в европейския съд в Люксембург

Европейската комисия изпрати на 18 март последно писмено предупреждение до България за замърсяването със серен диоксид (SO2) предаде vesti.bg. Страната ни трябва да обясни какви мерки са предприети във връзка с него, като нормалният срок за отговор след последно писмено предупреждение е два месеца, ако не бъде посочен изрично друг. Ако отговорът е незадоволителен за ЕК, България може да бъде съдена в европейския съд в Люксембург.  В случай, че присъдата е осъдителна, трябва да бъдат изпълнени предписаните в нея мерки. Ако и това не стане, се задейства чл. 260 от Договора за Европейския съюз. В този случай може да се стигне до налагане на сериозни финансови глоби.

През юни 2009 г. ЕК предупреди страната ни за пръв път писмено, че трябва да се предприемат действия емисиите на газа, който уврежда озоновия слой, да отговарят на нормите в ЕС.

Анализ на комисията от 2007 г. показа, че разрешените дневни и почасови норми за замърсяване с SO2 се надхвърлят в югоизточната и югозападната част на страната.
България не изпълнява европейското законодателство по отношение на серния диоксид, предупреди говорителят на ЕК Джо Хенън.

Със серен диоксид у нас редовно е обгазяван град Кърджали - от оловното производство на Оловно-цинковия комплекс в града. Със газа "Марица-изток" пък трови град Гълъбово. Обгазявани са също Стара Загора, Димитровград и в Пловдив. Мерките в подобни случаи задължават хората да се скрият в затворени помещения, както и в никакъв случай да не работят на открито.За нерегламентираното строителство в крайморски зони от Натура 2000 България вече е била предупредена от Брюксел през ноември миналата година, когато нашите власти са поискали допълнително време да проучат случая.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.