1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК прекрати наказателната процедура срещу България за пропуски в инвентаризацията за парниковите емисии

ЕК прекрати наказателната процедура срещу България за пропуски в инвентаризацията за парниковите емисии

Това съобщи Министерството на околната среда и водите

Европейската комисия прекрати наказателната процедура срещу България относно пропуските и непълнотите в информацията за националната инвентаризация за емисиите парникови газове, съобщава Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Докладът по въпроса беше изпратен от българските власти на Брюксел през 2009 година.

Наказателната процедура беше стартирана през май 2009 година, тъй като оценката на представения от България доклад показа, че информацията в него е непълна. Данните бяха необходими заради участието на страната ни по поетите от ЕС задължения по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (РКОНИК) и Протокола от Киото.

Заради извършена през септември 2009 г. проверка на националната система за инвентаризация на емисиите на парникови газове, инициирана от Секретариата на Протокола от Киото, на България беше отнета акредитацията за участие в "гъвкавите” механизми по Протокола от Киото.

След предприетите коригиращи действия от МОСВ липсващите данни от предходните доклади и методите за тяхното изчисляване бяха включени в подобрената инвентаризация на емисии на парникови газове за 2008 година. Окончателният доклад беше представен на ЕК на 13 август 2010 година. Последва проверка на Секретариата на РКОНИК, която задоволи проверяващите и от февруари тази година акредитацията на България беше върната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.