1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК с критика към три държави за чистотата на въздуха

ЕК с критика към три държави за чистотата на въздуха

От държавите членки се изисква да приемат планове, свързани с качеството на въздуха

Белгия, Полша и Чехия ще бъдат привлечени под отговорност от Европейската комисия, ако продължават да не спазват изискванията на директивата за качеството на атмосферния въздух. Това обявиха от пресцентъра на Комисията в Брюксел.
 
Когато пределно допустимите стойности, определени в директивата се превишат, от държавите членки се изисква да приемат планове, свързани с качеството на въздуха, за да гарантират, че се вземат подходящи мерки за възможно най-кратко времетраене на периода на превишаване. Европейският зелен пакт, чиято амбиция е постигането на нулево замърсяване, поставя сериозен акцент върху намаляването на замърсяването на въздуха, което е сред основните фактори, засягащи човешкото здраве. Азотният диоксид е резултат най-вече от човешки дейности, като движението по пътищата, най-вече от дизелови превозни средства, и промишлеността. 
 
В Белгия пределно допустимите стойности за азотен диоксид са превишени в Брюксел от 2010-та и в Антверпен от 2015 година насам. Освен това в региона на Шарлероа трябва да се създаде пункт за вземане на проби, насочен към замърсяването на въздуха, причинено от автомобилите.
В Чехия годишните пределно допустими стойности за азотен диоксид са превишени в агломерацията Прага, за която понастоящем няма валиден план за качеството на въздуха.
 
В Полша превишени стойности на азотен диоксид са превишени в три агломерации - Варшавска, Краковска и Вроцлавска. Докладите показват, че мерките, предприети за справяне с превишаванията на емисиите не са достатъчни, за да се поддържат най-кратки периодите на превишаване на максималните стойности.
 
Тъй като тези държави все още не са изпълнили своите задължения, сега Комисията им изпраща мотивирани становища. Белгия, Полша и Чехия разполагат с два месеца, за да отговорят и предприемат необходимите мерки. В противен случай Комисията може да предяви искове пред Съда в Люксембург.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.