1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК съди Германия заради замърсен въздух

ЕК съди Германия заради замърсен въздух

Като основен замърсител се посочват автомобилите с дизелови двигатели

Европейският съюз съди Германия заради замърсения въздух в страната. По думите на комисаря по околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела целта е правителството да вземе сериозни мерки за защита на гражданите от здравни рискове и да се намалят вредните емисии.

Комисията обвинява Германия и други три страни – Италия, Люксембург и Великобритания, че не спазват максималните допустими стойности за азотни оксиди, влезли в сила още през 2010 година. През миналата година в 66 града във Федералната Република тези стойности са били надвишени, като в 20 от тях значително. Като основна причина се посочват автомобилите с дизелови двигатели, чийто брой главоломно расте през последните няколко години.

По думите на комисаря Кармену Вела Берлин и другите страни не са предприели подходящи мерки, с които да намалят вредните емисии в градовете. "Дадените сега на съд държави през изминалите 10 години имаха достатъчно възможности да подобрят ситуацията. Затова се надявам, че решението да се обърнем към магистратите ще доведе много по-бързо да положителни резултати", допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.